»»

"/>
Sastanak Organizacionog odbora manifestacije "Dani Isaka Samokovlije-Sunce nad Drinom"
Početak manifestacije zakazan za 15.januar
Datum: 07.01.2013.

U goraždanskom Centru za kulturu danas je pod predsjedavanjem načelnika općine Goražde Muhameda Ramovića održan drugi sastanak Organizacionog odbora za pripremu devete po redu manifestacije “Dani Isaka Samokovlije- Sunce nad Drinom” Goražde-Sarajevo-Fojnica 2013.

Na sastanku je usvojen program ove,  za Bosnu i Hercegovinu i regiju, jedne od najznačajnijih književno-kulturnih manifestacija,  kojom se obilježava 124 godina od rođenja i 58 godina od smrti jednog od najistaknutijih bh. književnika i pripovjedača Isaka Samokovlije.

Tom prilikom, određeni su nosioci realizacije programskih sadržaja koji počinju 15.januara u Goraždu, a nastaviće se u proljeće, nizom događaja koji će biti održani u Goraždu, Sarajevu i Fojnici.

Goražde kao mjesto rođenja i mladosti Isaka Samokovlije, Fojnica i Sarajevo kao mjesta stvaralačkog rada ovog pisca, predstavljaju sponu tri grada, koji zajedničkom kulturnom manifestacijom njeguju najveće duhovne i humanističke vrijednosti oličene u životu i djelu jednog od najvećih književnika sa ovih prostora.

Program manifestacije   “Dani Isaka Samokovlije- Sunce nad Drinom” Goražde-Sarajevo-Fojnica 2013. počinje 15.01.2013.godine / utorak/ polaganjem cvijeća pred bistu velikog pripovjedača i humaniste, u krugu Doma zdravlja „ Dr Isak Samokovlija“ Goražde u 12:00 sati, uz prigodna obraćanja.

U holu goraždanskog Centra za kulturu, u 12 sati i 30 minuta bit će otvorena izložba fotografija i dokumenata pod nazivom „ Život i djelo Isaka Samokovlije“.

U nastavku programa, u Maloj sali Centra za kulturu, slijedi  izvođenje scensko – muzičkog igrokaza „ Sunce nad Drinom“, rađenog po motivima iz stvaralaštva Isaka Samokovlije, kojim će se predstaviti Teatar mladih Goražde. Reditelj je Sead Đulić, a asistentica reditelja Amra Prutina.

Nakon mladih goraždanskih glumaca, u okviru poetskog matinea „ Zavičaj u našim pjesmama“ stihove i prozu govoriće članice i članovi književnog kluba „ Isak“ koji djeluje pri Centru za kulturu Goražde, a potom će sefardske romanse izvesti umjetnici Duško Erak i Klaudija Krkotić.

Ovogodišnje Isakove dane, na prijedlog kantonalnog ministra obrazovanja Dževada Adžema, svojim prisustvom uljepšaće i učenici, pobjednici  federalnog takmičenja u literarnom stvaralaštvu.

Uključivanje što više mladih u ovakve značajne književne manifestacije, te podsticanje njihovog talenta za umjetnost, biće kako je istaknuo ministar Adžem jedan od prioriteta resornog kantonalnog Ministarstva u narednom periodu.

Organizatori manifestacije “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” tradicionalno su Općina Goražde i Centar za kulturu , a jedan od sponzora je i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK Goražde.

 Književnik i pripovjedač dr. Isak Samokovlija rođen je 3. decembra 1889. godine u Goraždu. Gimnaziju je završio u Sarajevu 1910. godine a Medicinski fakultet u Beču 1917. godine. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, pa u Fojnici, a od 1925. godine radi u Sarajevu. Bio je jedan od urednika nedjeljnika “Jevrejski život” gdje je 1927. godine objavio svoju prvu pripovjetku, a prvu zbirku pripovjetki “Od proljeća do proljeća” dvije godine kasnije takođe u Sarajevu. Iza sebe je ostavio bogat književni opus. Objavio je nekoliko knjiga pripovjedaka : Nosač Samuel (Sarajevo 1946.), Tragom života (Zagreb, 1948.), Izabrane pripovjetke ( Beograd, 1949), Đerdan (Sarajevo, 1952.), Priča o radostima (Zagreb, 1953.).

Isak Samokovlija napisao je i četiri pozorišna komada od koji su neki postavljeni i na bh. pozorišnoj sceni. Jedna od najpoznatijih među njima je “Hanka” koja je uz “Plavu Jevrejku”, “Simhu” i “Ratne hljebove” prenijeta i na filmsko platno.

Isak Samokovlija umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen na starom jevrejskom groblju u Sarajevu.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.