»»

"/>
PRIPREME MINISTARSTVA ZA OBRAZOVANJE ZA POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE
Procedura nabavke udžbenika za školsku 2015/16. godinu privodi se kraju
Datum: 25.08.2015.

press-Damir-Zuga-009

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i ove godine pokrenulo je proceduru nabavke udžbenika za učenike osnovnih škola na području Bosasko-podrinjskog kantona Goražde.

Više detalja o proceduri nabavke školskih udžbenika za školsku 2015/2016. godinu javnosti je predstavio resorni ministar Damir Žuga.

– Ove godine imamo 1879 učenika u šest osnovnih škola na području našeg kantona. Za učenike osnovnih škola od prvog do devetog  razreda koji spadaju u I, II ili III kategoriju socijalno-ugroženih porodica Ministarstvo za obrazovanje će obezbijediti besplatne udžbenike prema evidenciji koju smo dobili od škola, a koja je sačinjena na osnovu socijalnih karti učenika –  kazao je on.

Ministar je istakao da je procedura nabavke udžbenika pri kraju i da bi do početka školske godine Ministarstvo trebalo dobiti svih 273 kompleta udžbenika za djecu iz socijalno-ugroženih porodica.

– Distribucija udžbenika neće stati samo na tome, jer znamo da škole u svojim bibliotekama posjeduju veliki broj udžbenika, tako da će i ostali učenici moći dobiti na korištenje knjige iz školskih biblioteka prema prioritetima koje utvrdi škola – pojasnio je ministar.

Ovom prilikom istaknuto je da upotreba radnih sveski nije obavezna.

– S obzirom na to da najveći broj udžbnika prate i radne sveske, a cijeneći tešku ekonomsku situaciju, smatramo da  njihova upotreba nije obavezna osim ako roditelji to ne dogovore sa predmetnim nastavnikom – kazao je ministar Žuga.

On je naglasio i da je u Bosansko-podrinjskom kantonu u posljednjih nekoliko godina uvedena praksa da udžbenik iz jednog predmeta važi u svim osnovnim školama, kao i to da prošlogodišnji udžbenici važe i za novu školsku godinu.

Učenici koji ove godine polaze u prvi razred osnovne škole dobit će i besplatne školske torbe.

– Učenici prvog razreda osnovnih škola na području našeg kantona dobit će školske torbe sa priborom od austrijske organizacije FUTUREBAG, a vrijednost jedne takve torbe iznosi otprilike 60 eura – naglasio je resorni ministar koji je ovom prilikom uputio apel roditeljima da ne kupuju udžbenike i školski pribor dok se o tome ne konsultuju s predmetnim nastavnicima na početku školske godine.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.