»»

"/>
U MINISTARSTVU ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT BPK GORAŽDE ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA
U prvom polugodištu školske 2015/2016. godine došlo do poboljšanja u uspjehu i vladanju učenika osnovnih i srednjih škola
Datum: 04.02.2016.

IMG_1854

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je održana press konferencija na kojoj su ministar Damir Žuga sa saradnicima i direktorica Pedagoškog zavoda Dika Makota prezentovali analizu izvještaja Pedagoškog zavoda o uspjehu učenika osnovnih  i srednjih škola na kraju prvog polugodišta školske 2015/2016.godine.

Srednje škole na području našeg kantona pohađa 1046 učenika. Kako je je istaknuto, na osnovu izvještaja škola na temelju kojih je i napravljena ova analiza došlo je do znatnog pomaka u prvom polugodištu ove školske godine kada je u pitanju uspjeh učenika u učenju i vladanju. Srednja ocjena u odnosu na prošlu godinu povećana je za 0,12 procenata i sada iznosi 3,97 .

Od ukupnog broja učenika svih razreda osnovnih škola 1914,  njih 1876 imalo je primjerno vladanje, izrečeno je 38 odgojno-disciplinskih mjera, što je za 9 posto manje u odnosu na prvo polugodište školske 2014/2015.godine. Takođe, smanjen je broj izostanka učenika s nastave. U prošloj školskoj godini evidentan je podatak 18 izostanka po učeniku, dok je u prvom polugodištu ove godine taj podatak smanjen na 12,39 posto.

Ukoliko se u školskoj 2015/2016. godini primjene i realiziraju preporuke za poboljšanje i unaprjeđenje rada te preporuke, prijedlozi i mjere koje su kroz izvještaje predložile škole, Pedagoški zavod smatra da će doći do još značajnijih pomaka u poboljšanju kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa u osnovnim školama na području našeg kantona.

IMG_1848

„Pored našeg resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda veliku obavezu su imali kako nastavnici, učenici, tako i roditelji. Oni su dali veliki doprinos i uvažili sve sugestije te radili na tome, a rezultat nije izostao. Između ostalih, želim da pohvalim školu „Hasan Turčalo Brzi“ koja, bez obzira na mali broj učenika,  nema ni jedan izostanak a svaki učenik ima primjerno vladanje.

Takođe, imamo podatak da se nikada do sada nije desilo da u Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ imamo odlične učenike. Ove godine ih imamo i oni mogu da idu na takmičenje i da daju jako mnogo od sebe.

U srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ imamo najmanji broj izostanaka učenika. Velika je stvar što su nastavnici prepoznali potrebu za ulaganjem u učenike kako bi njihovo znanje bilo jako dobro, to jeste da bude funkcionalno. Tako su profesori u ovoj školi u nedostatku udžbenika, na inicijativu Vijeća roditelja, nakon okruglog stola, na kojem smo svi uzeli učešće, uradili dvanaest rukopisa u formi udžbenika za stručnu teoretsku nastavu. Radi se na kvalitetu prenošenja znanja. Pedagoški zavod je organizovao seminare koji su veoma važni u rješavanju problema i u što boljem načinu prenošenja znanja. Dakle, resorno ministarstvo, Pedagoški zavod, u saradnji sa  menadžmentom  škola, radi na tome da svi učenici budu zadovoljni“- istaknula je direktorica Pedagoškog zavoda BPK Goražde Dika Makota.

Ministar za obrazovanje, malde, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga kazao je da su ovi rezultati za svaku pohvalu te da će ministarstvo i dalje nastojati da poboljša rad školskih institucija na području našeg kantona.

„Obaveza cjelokupne Vlade jeste da se posveti obrazovanju i sigurno u poređenju s drugim kantonima možemo da kažemo da mi daleko prednjačimo i da smo možda svijetla tačka u pogledu osnovnog odgoja i obrazovanja, te srednjeg obrazovanja.

Ja bih iskoristio priliku da kažem da je Ministarstvo redovnom procedurom, na demokratskim principima uradilo dva zakona koji su u proceduri. Radi se o Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama  Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju. Ovim putem pozivam sve prosvjetne radnike i roditelje  da uzmu učešće na javnim raspravama koje će se održati u toku naredne sedmice“- riječi su ministra za obrazovanje, mlade, nauku kulturu i sport BPK Goražde Damira Žuge.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.