»»

"/>
PRVA ZVANIČNA POSJETA ATAŠEA UREDA ZA OBRAZOVANJE AMBASADE REPUBLIKE TURSKE U BIH BPK-U GORAŽDE
Nastavlja se podrška projektima i saradnja sa školama
Datum: 05.08.2016.

nove-slike-039

Ataše Ureda za obrazovanje Ambasade Republike Turske u BiH Vasi Ete posjetio je danas Bosansko-podrinjski kanton Goražde. U okviru posjete upriličen je sastanak sa ministrom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Damirom Žugom na kojem je razgovarano o obrazovnom sistemu na području Kantona, kao i o saradnji u obrazovanju na nivou dvije države, Bosne i Hercegovine i Turske.

Resorni ministar Žuga izrazio je zahvalnost atašeu Vasi Eteu na prvoj zvaničnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, te istakao da u narednom periodu postoje tendencije za otvaranje samostalne organizacije Atašea obrazovanja pri Ambasadi Republike Turske, kojom će se detaljno pratiti i pomagati obrazovni sistem  kroz projekte.

„Danas smo gospodina Vasi Etea upoznali o svim realizovanim projektima u sektoru obrazovanja i kulture, a koji su sufinansirani od Republike Turske. Projekti i saradnja sa školama se i dalje nastavljaju u pogledu bratimljenja škola, a zbog novonastale situacije u Turskoj projekat kojim su naši učenici trebali posjetiti Tursku je samo odgođen. Osim što se ulaže u obrazovanje, na području našeg Kantona postoje projekti sa Turskom kojima se podstiče razvoj privrede i turizma. Potrudićemo se da u sistemu obrazovanja nema odstupanja od zakonskih i podzakonskih akata  i odluka koje donosi resorni ministar, te će svi građani Republike Turske koji žele nastaviti svoje obrazovanje u BiH, pa i ovom Kantonu, imati jednaka prava kao i svi drugi građani u našem Kantonu“ – kazao je on.

nove-slike-035

 

Prema riječima atašea Vasi Etea, cilj saradnje između ove dvije države jeste unaprijediti sistem obrazovanja kroz razmjenu studenata, kako bi se na taj način prenijela iskustva iz jednog u drugi obrazovni sistem.

„Cilj nam je da sve ono što je korisno u vašem obrazovnom sistemu uzmemo i primijenimo u naš obrazovni sistemu u Turskoj, kao i obratno. Ovaj sastanak danas je bio veoma koristan i nadam se da će se naša saradnja nastaviti u narednom periodu te da ćemo zajedno uspjeti ostvariti što bolje rezultate“ – riječi su Etea.

Također, resorni ministar Žuga na sastanku je govorio i o projektima koji se odnose na šehidsku kategoriju, te je istaknuto da uz podršku atašea Etea postoje tendencije da se u narednom periodu kroz neki od projekata riješi problem u vezi sa prijevozom šehidske djece.

nove-slike-036

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.