»»

"/>
NASTAVLJA SE PROJEKT ŠKOLE U PRIRODI U FOČANSKOJ JABUCI
Ministar za obrazovanje posjetio učenike koji borave u Školi u prirodi
Datum: 30.05.2017.

IMG_6670

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Damir Žuga sa saradnicima danas je posjetio učenike i njihove nastavnike koji u okviru projekta  Škole u prirodi borave u Fočanskoj Jabuci.

Projekat se realizuje već treću godinu zaredom i u njemu učestvuju učenici petih razreda osnovnih škola s prostora našeg kantona. Početak ove škole, koja je već postala obavezna,  krenuo je u drugoj polovini mjeseca maja a završava se u prvoj polovini mjeseca juna. U Fočanskoj Jabuci trenutno je treća grupa učenika iz osnovnih škola „Mehmedalija Mak Dizdar“, „Prača“ „ Fahrudin Fahro Baščelija“ i „Husein ef. Đozo“.

Resorni ministar je prilikom posjete kazao da postoje odlični uslovi za održavanje škole u prirodi u Fočanskoj Jabuci,  kao i da ovakvi projekti imaju podršku svih resornih ministarstava na nivou Federacije, s obzirom da dodatno razvijaju učeničke kompetencije i vještine.

 

U toku održavanja škole, realizuju se brojne edukativne i zabavne aktivnosti za učenike.

IMG_6661

„Učenicima, između ostalog, od udruženja Kulturna baština budu prezentovane sve kulturne znamenitosti koje se nalaze na prostoru našeg kantona – od Turhan Emin-begove džamije u Ustikolini, strećaka na Presjeci te svih historijskih znamenitosti koje se nalaze na lokalitetu Fočanske Jabuke.  BPK Goražde je jedini kanton gdje se škola u prirodi realizuje u stopostotnom procentu i još uvijek je besplatna za sve učenike“ – istakao je ministar Damir Žuga.

On je kazao da će resorno minsitarstvo nastojati i u narednom periodu podržati rad ove škole, te razmotriti mogućnost za povećanje broja dana odnosno uključivanje učenika nižih razreda u ovu školu.

Vrijednost projekta je između petnaest i dvadest hiljada konvertibilnih maraka za čiju realizaciju je, pored resornog ministarstva, sredstva izdvojila i firma „Emka-Bosnia“, a prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo svi učenici petih razreda su uključeni u ovaj projekat.

Osim upoznavanja kulturne baštine i kulturno-historijskih znamenitosti na području BPK Goražde,  učenici imaju priliku da se upoznaju i sa drugim interesantim temama i predavanjima, kao što je npr. predavanje u organizaciji predstavnika „ Zelenog polumjeseca“ o štetnosti alkohola i drugih toksikomanija.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.