»»

"/>
U dječijem parku „Plavi cvijet“ ozvaničen početak realizacije Projekta igraonica pred polazak u školu
Buduće prvačiće posjetio ministar obrazovanja sa saradnicima
Datum: 06.05.2021.

U dječijem parku „Plavi cvijet“ u Goraždu danas je ozvaničen početak realizacije Projekta igraonica za djecu pred polazak u školu. Tim povodom, djecu, buduće prvačiće i implementatore ovog projekta, uposlenike JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde, posjetio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu  i sport BPK Goražde Arman Bešlija sa saradnicima.

Projekt igraonica za djecu pred polazak u školu zamjena je za obavezni predškolski program koje Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu  i sport BPK Goražde zbog pandemije virusa COVID-19 i mjera za spriječavanje virusa ove godine nije moglo realizovati, ali nije ni željelo odustati od njega.

„Program pripreme djece pred polazak u školu je veoma bitan segment, jer nam je potreban kontinuitet te smo program prilagodili situaciji i njime pokazujemo da se mogu organizovati aktivnosti, bez obzira na mjere koje imamo na snazi. Program je na dobrovoljnoj bazi, što više se forsiraju aktivnosti na otvorenom, tako da ovdje, sad zasad, sve ide zadovoljavajuće“ ističe ministar Bešlija koji je zadovoljan i odzivom djece, obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

Prema riječima Elme Bučo, koordinatorice za odgojno-obrazovni rad u JU za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, u igraonicama za djecu pred polazak za školu učestvuje 74 djece s područja grada Goražda, od toga 8 iz Vitkovića, koja su podijeljena u 4 odgojne grupe. Program se uz poštivanje svih higijensko-epidemiloških mjera realizuje u prizemlju zgrade Parka „Plavi cvijet“.

„Imamo adekvatne uslove za predškolski program i prije svega osnovni cilj ovih igraonica, one nisu obavezne ali djeca ih pohađaju dva puta sedmično po dva sata uz svoje vršnjake, da se igraju, da se socijalizuju, da se pripreme za školu i da pod jednakim uslovima stiču znanja i iskustva koja će im dobro doći kada u septembru pođu u školu. U skladu sa epidemiološkom situacijom, smanjili smo broj djece u grupama, tako da sa djecom radi profesor predškolskog odgoja koji je iskusan i koji je u prethodnom periodu radio u više navrata obavezni program i u predškolskoj ustanovi. Želim da se zahvalim Ministarstvu koje je podržalo ovaj projekat koji je višestruke važnosti kako za djecu, tako i za roditelje“- kazala je Elma Bučo.

Ona je iskoristila priliku da obavijesti roditelje da će se u prelijepom ambijentu Parka „Plavi cvijet“, osim svakodnevnog boravka, ponovo moći realizovati proslave rođendana, u skladu sa dozvoljenih brojem ljudi u otvorenom i zatvorenom prostoru.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.