»»

"/>
Ispred spomen obilježja ubijenoj djeci u periodu 1992-1995.godina u Goraždu
Više od 250 djece Goražda u svijet je poslalo univerzalnu poruku „Da rata ne bude“
Datum: 04.03.2022.

Više od 250 djece Goražda, ispred spomen obilježja ubijenoj djeci u periodu 1992-1995.godina u Goraždu u svijet je poslalo univerzalnu poruku „Da rata ne bude“, pjevajući punih 150 minuta refren istoimene pjesme. Performans u organizaciji Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“ čiji je orkestar pratio učesnike, okupio je djecu iz svih osnovnih i srednjih škola s područja Bosansko-podrinjskog kantona  i goraždanskih vrtića.

Podržali su ih i brojni građani Goražda u kojima su  i događaj i  sama poruka, pobudili posebne emocije, vraćajući ih u devedesete godine prošlog stoljeća kada su i sami bili sudionici rata i strahota koje on nosi. Mnogi nisu krili ni suze.

„ Prvih pola sata sam samo plakala jer na ovom spomeniku ubijene djece je i ime moje drugarice koja je godinu bila mlađa od mene, a koja je poginula 1995. godine od granate. Moja djeca sad pjevaju ove pjesme koje smo mi pjevali i ne mogu da shvatim svijet. Mislim da smo pali kao ljudi, kao civilizacija u svakom smislu, jer su nova djeca povrijeđena u svijetu, apsolutno nebitno da li govorim o Jemenu, Afganistanu, Siriji, Palestini ili Ukrajini, sve su to djeca i tuga je da opet pjevamo „Da rata ne bude“ i strepimo od novih ratova i granata“ – kazala je jedna od građanki Amela Džafović – Kešan.

Senada Aleta takođe potvrđuje da pjesma sa univerzalnom porukom mira, izaziva posebne emocije tuge, jer je i sama preživjela rat.

„ U danima kada nas opet plaše lude glave sa idejama o ratu, iz Goražda šaljemo pregršt ljubavi sa jedinstvenom porukom da je rat zlo koje uništava sve. Djeca grada Goražda poručuju da se svijet odraslih treba mijenjati i da im dječiji osmijeh mora biti najbitniji, kao i njihovo sretno djetinjstvo, jer ništa na svijetu nije vrijedno, nijedne suze djeteta. Teško je sakriti suze dok dijete poručuje – da rata ne bude. Oni trebaju da sanjaju o velikim ljubavima, igrama, da maštaju o tome šta će postati“ – kazala je Aleta.

Jedinstven događaj u trajanju od 150 minuta simbolizira toliko ubijene djece u Goraždu tokom agresije na BiH

„  Mi jako dobro znamo koliko je svaki život važan i, iz malog grada ali velikog heroja, šaljemo ovu jedinstvenu  poruku,  na sve strane svijeta“ – kazao je direktor OMŠ „Avdo Smailović“ Muhidin Obuća.

Podršku održavanja performansa pružilo je i resorno ministarstvo te Pedagoški zavod BPK Goražde.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.