»»

"/>
U organizaciji Atletskog kluba Goražde održana druga Međunarodna trka prijateljstva Goražde 5 K
Trka prijateljstva u Goraždu i ove godine ispunila očekivanja
Datum: 19.06.2022.

Goraždanski maratonac Emir Hastor ovjerio je prošlogodišnju titulu, pobjedivši  i na drugoj Međunarodnoj trci prijateljstva Goražde 5 K koja je u organizaciji Atletskog kluba održana danas u tom gradu.

Drugo mjesto osvojio je Berin Mušanović član Atletskog kluba “Bosna” iz  Sarajeva, dok je treći na cilj stigao Kerim Saračević iz AK Vlasenica.

“ Zadovoljan sam jer sam ispunio obećanje  zlatna medalja, pa ovaj put i pehar, ostali su u Goraždu, jer sam obećao da ću se zalagati 200 posto da osvojim prvo mjesto. Kao i prošle  godine, i ovaj put sam imao nenormalnu tremu jer nije jednostavno trčati pred domaćom publikom i mimo toga pripremati ovu manifestaciju. Nadam se da su svi učesnici zadovoljni i  da smo pokazali kako jedan mali grad i kanton mogu organizovati jedan ovakav događaj” – kazao je Hastor.

Prvakinja u ženskoj konkurenciji je Edina Harbinja iz Sarajeva, članica grupe “Trčanje i to”, druga je Meldina Osmanović “Capital Riners”, dok je trećeplasirana Naida Đugum iz AK “Bosna” Sarajevo.

“ Utisci su super, atmosfera je bila predivna i svi su nas dočekali raširenih ruku, priredivši nam veliku dobrodošlicu u Goražde, uz navijanje. Rijetko je u BiH doživjeti takvu atmosferu, obično su ljudi ljuti što se zatvara saobraćaj. Malo je bilo vruće, a srećom povjetarac sa Drine nam je olakšao i nije bilo tako strašno. Ovakve manifestacije su jako bitne za promociju zdravih stilova života” – kazala je pobjednica u ženskoj konkurenciji, Edina Harbinja.

Druga Međunarodna trka prijateljstva Goražde 5K okupila je više od 500 učesnika različitih uzrasta, a u glavnoj trci učestvovalo je 300 takmičara iz sedam zemalja: Švicarske, Austrije,  Amerike, Poljske, Slovačke, Srbije, i raznih krajeva BiH.

Posebnu draž manifestaciji dale su utrke djece u kojima je učestvovalo više od 250 dječaka i djevojčica iz deset gradova BiH, koji su se takmičili u 12 kategorija.  Organizirane su utrke od cicibana na 50 metara, do ostalih kategorija gdje je najduža bila 300 metara. Uz najuspješnije, svi učesnici su dobili i učesničke medalje, a sa svu djecu obezbijeđeni su i slatki pokloni.

Medalje i pehari dodijeljeni su i za najuspješnije Goraždane i Goraždanke na utrci 5 K, a u ženskoj konkurenciji to je Aida Hastor, dok je u muškoj najbrži bio Ajdin Kanlić.

Pored najuspješnijih takmičara, Atletski klub poseban poklon dodijelio je Zlatanu Alagiću iz Bihaća, članu grupe “Trčanje i to” koji uprkos invaliditetu, redovno učestvuje na utrkama ovog tipa širom BiH.

U Atletskom klubu Goražde ponosni su na organizaciju ove jedinstvene manifestacije koja promoviše kraljicu sportova, zdrave stilove života, ali i prijateljstvo među ljudima.

“ Smatramo da je ova manifestacija veoma bitna za naš grad i drago nam je da smo nastavili ovu lijepu tradiciju, započetu prošle godine, s obzirom da j e ovo  jedinstvena manifestacija u kojoj je omogućeno učešće građana svih uzrasta, od najmlađih do najstarijih. Veoma smo ponosni i sretni što smo danas bili domaćini velikom broju učesnika, naših prijatelja, vrhunskih i profesionalnih atletičara, tako da je vladala jedna dobra i zdrava konkurencija i sve je proteklo u najboljem redu” – kazao je predsjednik Atletskog kluba Goražde, Zaim Šuman.

Uz ministricu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Biljanu Begović te gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića, koji su i generalni pokrovitelji ovog sportskog događaja, medalje i pehare najuspješnijima danas su, između ostalih uručili, predsjednik Sportskog društva Goražde Kasim Kamenica i  bh. olimpijac i trener AK “Bosna” Islam Đugum.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.