»»

"/>
Započela nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u novoj školskoj 2022/2023.godini
Čestitke učenicima i prosvjetnim radnicima uputile premijerka BPK Goražde i ministrica obrazovanja
Datum: 01.09.2022.

Danas je započela nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u novoj školskoj 2022/2023.godini.

Posebno veselo bilo je u osnovnim školama u kojima su priređene priredbe dobrodošlice za one koje po prvi put sjedaju u školske klupe.

U jednoj od najvećih gradskih škola, OŠ „Husein ef.Đozo“, čestitke prvačićima, pored direktorice škole Halide Kurtović, uputila je i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća te ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Biljana Begović.

„Nova generacija učenika, đaka prvaka započinje svoj put obrazovanja i sticanja znanja, a na svima nama je da im na tom putu pomognemo da izrastu u prave i čestite ljude. Nema većeg ponosa i sreće gledati ove male dječije, radoznale glavice, željne znanja kako nestrpljivo čekaju da sjednu u školske klupe, a na nama je da im svaki dan proveden u školi učinimo nezaboravnim i vrijednim. Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i resorno ministarstvo i dalje će raditi na poboljšanju uslova za teorijski i praktični rad u školama na području našeg kantona, savremenim opremanjem i optimalnim korištenjem nastavne tehnike i tehnologije u funkcionalnom prostoru, kao i na poboljšanju životnog standarda uposlenih u obrazovanju, kako bi osigurali uslove za uspjeh svakog učenika, nastavnika, stručnog saradnika i radnika škola“-uz čestitke učenicima, u  svom obraćanju kazala je premijerka BPK Goražde.

Čestitke su upućene i učiteljima, jer oni su osobe koje ostavljaju neizbrisiv trag u životu svakog djeteta i svi mi sjećamo se te osobe koja nas je podučila prvim slovima, brojkama i otvorila vrata svijeta prepunog ljepote i bogatstva, naglasila je premijerka.

„Škola jest temelj, jer se njome čuva i gradi nacionalni, kulturni, vjerski, moralni i svaki drugi identitet. Obično se kaže da su porodica i škola temelji na kojima se izgrađuje kompletna ljudska ličnost, a škola i jeste jedna velika porodica, u kojoj stičemo osnovna znanja o svemu što nas okružuje, o moralnim i svim drugim vrijednostima“-dodala je ona.

Uz čestitke, ministrica Begović kazala je da ovaj dan predstavlja  prekretnicu u životu kako mališana, tako i njihovih roditelja jer od danas kreću usponi i padovi, ali škola je zaista jedna divna sredina u kojoj će djeca odrastati i provesti najljepši period svog života.

Ove školske godine u prvi razred osnovnih škola na području BPK-a upisano je 205 učenika, dok je u prve razrede srednjih škola upisano 174 učenik. Ukupan broj učenika koji će u školskoj 2022/2023.godini, pohađati svoje osnovno i srednje obrazovanje u školama na području BPK Goražde je 2.800.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.