»»

"/>
Uz ples i pjesme posvećene svome gradu, goraždanski mališani čestitali građanima Dan oslobođenja, Dan BPK i Grada Goražde
“Djeca grle grad”, naziv je performansa kojim su djeca iskazala svoju ljubav prema gradu i domovini
Datum: 18.09.2022.
“Djeca grle grad” naziv je performansa koji su svome gradu uz Dan oslobođenja, Dan Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde poklonili Udruženje za kreativni razvoj “Djeca Evrope”,  Javna ustanova  za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde i Osnovna muzička škola (OMŠ) ”Avdo Smailović”.
Predsjednik udruženja ”Djeca Evrope” Slavko Klisura pojašnjava da su na ovaj način željeli pokazati koliko najmlađi stanovnici  vole svoj grad.
– Ovaj performans najprije posvećujemo ubijenoj djeci Goražda u toku agresije. Istovremeno,  šaljemo poruku sa teksta pjesme na  ovom spomeniku  ”U gradu ovom neka nova ljubav niče”, a ta nova ljubav su ovi mališani koji u sada u njemu slobodno odrastaju i upravo želimo da kažemo da, uprkos svemu, ovdje uvijek zaista niče neka nova ljubav – kazao je Klisura.
Prvi put uz melodiju na sceni je izvedena  njegova pjesma “ Nisu im dali da odrastu” čiji su stihovi uklesani na spomeniku ubijenoj djeci Goražda, koju je izvela mlada Goraždanka Elmedina Laličić.
– Ovu pjesmu napisao sam 1993. godine, u ratnom vihoru i posvetio je ubijenoj djeci Goražda. Melodiju je uradila Elmedina, a moja je želja da se ona muzički obradi i aranžira, kao trajni podsjetnik na sve ono što se ovdje dešavalo – kazao je Klisura.
Uz ples i pjesme posvećene svome gradu, goraždanski mališani u ispunjenoj sali Centra za kulturu čestitali su građanima Dan oslobođenja, Dan BPK i Grada Goražde, dok je svojevrsnu himnu ovog grada “Snivaj Goražde” izveo hor OMŠ “Avdo Smailović”.
Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.