»»

"/>
Pedagoški zavod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u saradnji sa Udruženjem „Društvo ujedinjenih građanskih akcija DUGA“
Organizovana edukacija za nastavnike i stručne saradnike u osnovnim školama o temi “Primjena EASY TO READ standarda”
Datum: 16.01.2023.

U okviru projekta „Smanjenje socijalne isključenosti i podrška obrazovanju djece iz društveno osjetljivih grupa“, koji za cilj ima unaprjeđenje obrazovnih i socijalnih usluga za djecu i mlade s teškoćama u razvoju/invaliditetom, Pedagoški zavod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u saradnji sa Udruženjem „Društvo ujedinjenih građanskih akcija DUGA“ organizovao je danas  edukaciju za nastavnike i stručne saradnike u osnovnim školama o temi “Primjena EASY TO READ standarda”.

Projekat ima za  cilj unaprjeđenje obrazovnih i socijalnih usluga za djecu i mlade s teškoćama u razvoju/invaliditetom, a  edukacija je organizirana u okviru programa stručnog usavršavanja odgajatelja, nastavnika i stručnih saradnika u odgojno-obrazovnim ustanovama u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Edukatorice prof. dr. Lejla Kafedžić, Filozofski fakultet u Sarajevu odsjek za pedagogiju i Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja „Život sa Down sindromom“ Federacije Bosne i Hercegovine su kroz teorijske prezentacije i radionice, ali i kroz aktivnu diskusiju, doprinijele jačanju stručnih kompetencija prisutnih nastavnika.

U fokusu projekta je jačanje stručnih kompetencija nastavnika i stručnih saradnika za korištenje metoda i alata u obrazovanju kako bi kreirali inkluzivno okruženje i zadovoljili potrebe djece za razumnom prilagodbom u učenju i poučavanju.

Evropski standardi EASY TO READ se sastoje od seta pravila čija primjena omogućava da informacije budu čitljive i razumljive. Standardi su primarno razvili kako bi se olakšalo razumijevanje informacija osobama s intelektualnim teškoćama.

Podsjetimo, Pedagoški zavod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde još od 2018.godine ima izuzetno dobru saradnju sa „Društvom ujedinjenih građanskih akcija DUGA“, kroz koju je značajno unaprijeđen kvalitet obrazovanja i socijalna inkluzija djece s teškoćama u učenju i učešću u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.