Pri utvrđivanju kriterija za dodjelu studentskih stipendija studentima sa područja BPK Goražde ove godine učešće uzeli i sami studenti
Javni poziv za dodjelu studentskih stipendija bit će objavljen 3.februara
Datum: 31.01.2020.

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na posljednjoj sjednici utvrdila je Kriterije za dodjelu studentskih stipendija I i II ciklusa studija za akademsku 2019/2020.godinu.

Utvrđivanju kriterija prethodila je javna rasprava za studente i njihove roditelje, a sve one primjedbe i sugestije iznesene na javnoj raspravi Ministarstvo je nastojalo ugraditi u kriterije. Javni poziv studentima bit će objavljen 3. februara 2020.godine, kazao je na današnjoj press konferenciji ministar Arman Bešlija.

„Povećat će se jedna stipendija u odnosu na prošlu godinu. S obzirom da su studenti tražili malo veće učešće u samom procesu donošenja kriterija, Ministarstvo će u narednom periodu u radno tijelo za donošenje kriterija, odnosno komisiju imenovati i predstavnika studenata. Takođe, u znak zahvalnosti na podršci zatražili su da učestvuju u manifestacijama koje organizuje Kanton i s tim u vezi predložili da organizuju karijerni dan gdje će učenicima srednjih škola predstaviti svoja zanimanja, i to će biti ugrađeno kao jedna od klauzula u ugovoru. Smatram da su to super ideje koje smo integrisali, a uzeli smo u obzir i deficitarne kadrove i analizirali stanje. Izdvojio bih OMŠ „Avdo Smailović“ gdje su nam uvijek potrebni nastavnici gitare, tako da smo i muzičku školu ugradili u deficitarne kadrove“, istakao je ministar Bešlija.

U ovoj studijskoj godini za isplatu stipendija studentima s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, planirana su finansijska sredstva u iznosu od 180.000 KM, a raspon stipendija kreće se od 130 do 190 KM, zavisno od utvrđenih kriterija.

U planu Ministarstva u ovoj godini, kako ističe resorni ministar, je i donošenje Zakona o stipendijama studenata s područja BPK Goražde, kako bi se stipendirala deficitarna zanimanja, odnosno najuspješniji studenti te kako bi se razdvojile stipendije za obrazovanje od socijalnih stipendija.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

1. slavne višegradske brigade 2a, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ARMAN BEŠLIJA. ministar
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba, arman.beslija@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.