»»

"/>
OSNOVNA ŠKOLA USTIKOLINA DOBILA CERTIFIKAT PRVE EKO ŠKOLE U REGIONU
Datum: 03.10.2012.

Realizacijom projekta vrijednog 125.000 KM u osnovnoj školi Ustikolina izvršena je zamjena stolarije prozora, urađena je nova fasada, postavljeni su novi patosi u prizemlju škole, postavljene trakaste zavjese a djelimično je izvršeno i utopljavanje cjevovovoda u cilju podizanja energetske efikasnosti – U okviru projekta proveden je i bogat program edukacije učenika – Projekat je realizovan u okviru Programa  MDGF-a ( Program očuvanja okoliša i klimatske promjene) a implementirao ga je Centar za okolišno održivi razvoj BiH ( COOR) – Realizacijom projekta stvoreni su značajno povoljniji uslovi za đake i sve zaposlene

Osnovnoj školi Ustikolina, prvoj u Bosansko -podrinjskom kantonu ali i cijeloj regiji, na svečanosti kojoj su prisutvovali brojni predstavnici međunarodnih organizacija, vlasti u BPK i općini Foča – Ustikolina i drugih škola, zvanično je uručen cerfifikat kojim je potvrđen njen status Eko škole.

Na ovaj način završen je izuzetno značajan projekat čija je realizacija školu u Ustikolini svrstala u red onih škola u BiH koje su načinile značajan iskorak u oblasti, odnosno programu čiji je osnovni cilj jačanje energetske odgovornosti i efikasnosti.

Na svečanosti koja je održana ovim povodom, o značaju projekta govorio je najprije direktor Osnovne škole Ustikolina Mensad Arnaut koji se tom prilikom zahvalio svim organizacijama i instucijama koje su pomogle kreiranje i realizaciju ovog poduhvata.

U ime svih uposlenika naše škole, đaka i roditelja zahvaljujem se  djelatnicima MDGF-a, UNDP-a, potom Centra za okolišno održivi razvoj BiH, Federalnog ministarstva za prostorno uređenje, predstavnicima lokalne vlasti, zapravo svima koji su na bilo koji način pomogli provođenje ovog, za nas izuzetno značajnog projekta. Ponosni smo svi u našoj školi, što je ustanova u kojoj radimo prva u regiji ispunila uslove za dobijanje statusa eko – škole – naglasio je Arnaut istakavši veliki doprinos svih uposlenika, đaka i posebnog školskog eko tima u realizaciji projekta, osobito njegovog dijela koji je vezan za podizanje eko svijesti i odnosa svih prema programu ušteda u energiji i vodi, te zaštiti i očuvanju okoliša.

Tarik Kupusović, predsjednik Centra za okolišno održivi razvoj istakao je veliku važnost činjenice da je ovaj projekat realizovan u Ustikolini čime se kako je rekao pokazuje kako i tzv. male sredine koje mogu biti lideri u činjenju iskoraka u oblasti koja je sve značajnija – jačanju energetske efikasnosti.

-Ovaj projekat ima posebno značenje u sredini kao što je Ustikolina i cijelo ovo područje koje ima izuzetne potencijale i za razvoj i za očuvanje najvažnijeg kapitala – prirodnih ljepota i vrijednosti. Zato je veoma važno da se u ovakvim ali i svim sredinama, zahvaljujući i Centru za okolišno održivi razvoj, mobilišu svjetski fondovi i fondovi u BiH, da se, ustvari, podstaknu svi akteri u društvu da se svi usmjerimo prema uravnoteženom održivom razvoju – rekao je ovom prilikom Kupusović.

Tokom svečanosti upriličenoj ovim povodom, direktoru škole Mensadu Arnautu predstavnici MDGF Programa i Centra za okolišno održivi razvoj uručili su certifikat koji potvrđuje status Eko – škole, a đaci škole su izveli bogat kulturno- zabavni program.

Zastavu eko – škole na jarbol u školskom dvorištu koje je u toku projekta, takođe, poprimilo novi i eko izgled, podigao je načelnik općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.