»»

"/>
Priznanje za prvo osvojeno mjesto na Državnom takmičenju iz tehničkog odgoja
Prijem za osnovca Ermina Bašaškića iz Goražda
Datum: 08.01.2013.

DSC_0329

Ermin Bašaškić, učenik devetog razreda osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ u Goraždu osvojio je prvo mjesto na nedavno održanoj Državnoj smotri naučno-tehničkog stvaralaštva održanoj u Gradačcu. Nagradu je osvojio za izrađeni mikroskop i senzor vlage od recikliranih materijala.

Tim povodom, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem danas je organizovao prijem kako bi se ovom vrijednom učeniku odalo priznanje za postignute rezultate na ovom takmičenju.

Kako je danas istakao ministar Adžem, jedan od ciljeva resornog Ministarstva u narednom periodu jeste da se uvođenjem inovativnih metoda u nastavni proces omogući svim učenicima na području BPK Goražde da razviju svoje potencijale, s posebnima akcentom na promicanje posebno talentovanih učenika.

– Ono što je bitno ovom Ministarstvu jeste naše opredjeljenje da pozicioniramo učenika u centar obrazovnog sistema a da sve oko tog centra, odnosno oko učenika, bude u svrhu savremene edukacije. Mi želimo da na neki način saberemo i usmjerimo tu silnu kreativnu energiju i znanje koje posjeduju đaci u našim školama. Zato smo, uz ostalo, uputili i jedan dopis prema svim školama i drugim institucijama u obrazovnom sistemu, od kojih tražimo podatke o svim nagradama i nagrađenim učenicima u posljednje četiri godine, na svim nivoima, od općinskih do međudržavnih, kao i podatke ko prati dalji rad i razvoj nagrađenih đaka. To će za nas biti baza na osnovu koje ćemo krenuti u kampanju i aktivnosti podrške usavršavanju nadprosječno nadarene djece – istakao je ministar Dževad Adžem.

Budući da ovakvi rezultati to i zaslužuju, resorni ministar je Erminu danas uručio mini laptop koji će mu sigurno biti od velike pomoći u učenju i daljem radu.

– Na smotri su bile škole iz cijele Bosne i Hercegovine. Konkurencija je bila velika, a ovaj uspjeh je, ako mogu da budem neskroman, time značajniji ako se uzme u obzir kako su opremljeni kabineti škola u velikim gradovima, a koliko su skromni uslovi u našoj školi. Ovo što sam ja ostvario rezultat je velikog truda moga nastavnika Dževada Hasanovića, mojih drugarica i drugova iz škole i mene. Svakako, osvojeno prvo mjesto i ova nagrada su veliki poticaj za moj dalji rad – rekao je Ermin.

Današnjem prijemu prisustvovali su i direktorica škole Ediba Bećirević, Erminov otac i nastavnici tehničkog odgoja, koji su zasigurno doprinjeli da on ostvari ovaj značajni uspjeh, a vrijedno je pomenuti da je ovaj višestruko talentovani učenik i ranije ostvarivao zapažene rezultate na školskim takmičenjima iz matematike i fizike, kao i na takmičenjima iz likovnog i literarnog stvaralaštva.

Sve učesnike današnjeg prijema posebno je obradovala vijest resornog ministra da je firma „Prevent“ izrazila želju da pomogne u opremanju Kabineta za tehnički odgoj u osnovnoj školi „Fahrudin Fahro Baščelija“, čime će se učenicima ove škole omogućiti da znanje iz ove oblasti stiču u savremenim uslovima.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.