»»

"/>
U Goraždu
Ozvaničen početak 9. manifestacije „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“
Datum: 15.01.2013.
Dani Isaka Samokovlije

Dani Isaka Samokovlije

U znak sjećanja na lik i djelo poznatog bh. književnika i stvaraoca dr. Isaka Samokovlije danas je u Goraždu otvorena 9. kulturno-književna manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“.

Prije zvaničnog početka manifestacije koju je ove godine otvorio načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, delegacije Općine Goražde, Jevrejske zajednice u BiH, kantonalnog Ministarstva obrazovanja, Centra za kulturu, Doma zdravlja Goražde i učenika koji su osvojili prva mjesta na Federalnom takmičenju u pisanju literarnih radova, položili su cvijeće pred bistu Isaka Samokovlije, koja se nalazi ispred goraždanskog Doma zdravlja koji nosi njegovo ime.

Prigodnim govorima, ovom prilikom, obratili su se i dr. Sabina Gušo, direktorica Doma zdravlja Goražde te Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

– Sigurno je da je Isak Samokovlija jedno od najvećih književnih imena u Bosni i Hercegovini koje je svoje djelo, gotovo u cjelosti, poklonilo i posvetilo ljudima iz BiH. Njegov opis likova, od Hanke pa do nosača Samuela, govori upravo o toj šarolikosti Bosne, raznim ljudima čije su se sudbine isprepletale. Mislim da je ova manifestacija i sam pijetet koji Goražde čuva u ime Isaka Samokovlije nešto što je za pohvalu. Goražde je specijalan grad, grad koji je ponosan na sve svoje ljude, na svu svoju djecu, posebno na Isaka Samokovliju koji je, kroz sva svoja djela, ovjekovčio i svoj rodni grad i svoju Drinu koju je toliko volio – riječi su koje je danas uputio gospodin Jakob Finci.

Obraćanje predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija

Obraćanje predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija

Program manifestacije nastavljen je u goraždanskom Centru za kulturu, gdje je otvorena izložba fotografija i dokumenata pod nazivom „Život i djelo Isaka Samokovlije“ te upriličen prigodan kulturni program.

Obraćanje posjetiocima ovog događaja ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK Goražde Dževad Adžem započeo je citatom Isakove kćerke Rikice Samokovlija Najdanović, koji najbolje opisuje svu veličinu Isaka Samokovlije.

– „Dvije stvari koje nam je uvijek govorio bilo je kako moramo dobro učiti, te voljeti sve ljude. Meni je u životu vodilja često bila poruka koju mi je napisao u spomenaru, a govori o njegovom shvatanju života. Napisao mi je: „Šta da ti napišem u tvoju knjigu uspomena. Da si moja radost- to znaš. Uči i sabiri znanje što više možeš, jer u znanju je mudrost. Čitaj dobre knjige, pa ćeš upoznati život. Voli prirodu, uživaj u zlatno-ružičastim zalascima sunca. Tu ćeš imati mnogo lijepih časova. I voli ljude ne gledajući njihov imovinski status, njihovo obrazovanje, njihovu religiju, nacionalnost. Ima toliko dobrih ljudi. I ostani moja radost. Tata.“

U suštini ovo je poruka svima nama, u vremenu u kojem se mi nalazimo, kao i Bosna i Hercegovina, u vremenu koje je tako pogrešno podijelilo ljude na Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale. Mislim da budućnost naše države leži na pogrešnim konceptima. Univerzalna vrijednost je čovjek sa svojim vrijednostima i ukoliko ne istrajemo u tom dijelu, a garant je u obrazovanju, onda ćemo uzalud provesti vrijeme – poručio je danas u svom obraćanju ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem

Ovaj kulturni događaj upotpunili su poetski matine pod nazivom „Zavičaj u našim pjesmama», članova književnog kluba «Isak» koji djeluje u okviru Centra za kulturu Goražde, kratak odlomak iz scenskog igrokaza po motivima iz djela Isaka Samokovlije „Rođen sam u Goraždu“ kojeg su izveli članovi novoformiranog Teatra mladih Goražde te sefardske romanse u interpretaciji Ornele Đukić i Adele Šabić.

U okviru manifestacije „Dani Isaka Samokovlije- Sunce nad Drinom“, večeras će se u Centru za kulturu, sa početkom u 18 sati, održati premijera koprodukcijske predstave Mostarskog teatra mladih 1974 i Teatra mladih iz Goražda pod nazivom “Rođen sam u Goraždu”.

Ova manifestacija, u okviru koje će biti izvedeno niz kulturnih sadržaja u Goraždu, Sarajevu i Fojnici, trajaće do maja ove godine.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.