»»

"/>
Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport
Objavljen Javni poziv za novi ciklus obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja
Datum: 06.02.2013.

Copy-of-100_4690

Kantonalno ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport danas je objavilo Javni poziv roditeljima djece obaveznika predškolskog odgoja i obrazovanja u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za prijavu djece u predškolske ustanove.

Ovogodišnjim Programom predškolskog obrazovanja i odgoja obuhvaćena su djeca rođena u periodu od 01.09.2006. do 31.08.2007. godine.

– Ministarstvo je raspisalo Javni poziv za roditelje čija djeca će u septembru krenuti u prvi razred osnovne škole, odnosno za roditelje čija djeca su obavezna pohađati obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Roditelji su dužni da u najbližem mjestu stanovanja, odnosno u mjestu gdje je nabliža osnovna škola ili vrtić izvrše prijavu svoje djece na prijavnim obrascima koji će biti dostupni u kadrovskim službama tih institucija. Potrebno je da se svi roditelji obrate, bilo gdje da stanuju, u mjestima gdje će njihova djeca pohađati osnovnu školu, službama kako bi izvršili prijavu djece i na taj način izvršili svoju zakonsku obavezu – kazala je viša stručna saradnica za osnovno obrazovanje u Ministarstvu Amira Borovac.

Copy-of-100_4685

Danas je istaknuto i posebno zadovoljstvo zbog činjenice da ovo Ministarstvo već treću godinu zaredom iznalazi načine za provođenje i finansiranje ovog Programa, a on će se i ove godine realizovati u svim mjesnim zajednicama u kojima postoje osnovne škole.

U okviru realizacije ovog Programa, resorno Ministarstvo obavlja i pregovore sa mjesnim domovima zdravlja o obaveznom zdravstvenom pregledu učenika, o čemu će roditelji biti obaviješteni prilikom prijave djece za učeće u Programu .

Ministarstvo je u svom Budžetu planiralo i sredstva za program jačanja roditeljskih kompetencija u okviru kojeg će za roditelje djece koja budu obuhvaćena ovim Programom biti organizovana edukacija iz oblasti roditeljske kompetencije.

– S ciljem provođenja ove aktivnosti Ministarstvo će napraviti i jedan korak dalje. Mi ćemo u saradnji sa Pedagoškim zavodom organizovati prezentaciju o važnosti učešća roditelja u obrazovnom sistemu.  Pozvaćemo sve roditelje i prezentovati im šta su naši ciljevi i ciljevi Ministarstva i kakva je važnost roditeljskog učešća, odnosno svih onih koji učestvuju u procesu obrazovanja – istakao je resorni ministar Dževad Adžem.

Javni poziv otvoren je do ponedjeljka 18.02.2013. godine, a više detalja o upisu možete pročitati   ovdje

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.