»»

"/>
Sastanak ministara obrazovanja
BPK prvi kanton u Federaciji BiH koji će uskladiti upisnu politiku sa potrebama tržišta rada
Datum: 08.02.2013.

DSC_0007

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić susreo se danas, 08.02.2013. godine u Sarajevu s novoimenovanim ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Dževadom Adžemom koji je tu dužnost preuzeo krajem prošle godine.

Na sastanku je razgovarano o svim prioritetnim pitanjima u oblasti obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, s fokusom na Bosansko-podrinjski kanton, a posebna pažnja posvećena je obrazovnim projektima koje će biti realizovani tokom ove godine.

Ministar Adžem naglasio je da je unaprjeđenje uslova i metoda rada u svim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Bosansko-podrinjskog kantona prioritet kantonalnog ministarstva u narednom periodu, što bi, dugoročno, unaprijedilo stanje u obrazovnim ustanovama na svim nivoima.

Ministar Mašić posebno je ohrabren najavom ministra Adžema da će Bosansko-podrinjski kanton biti prvi u Federaciji BiH koji će svoju upisnu politiku u obrazovnim ustanovama u potpunosti uskladiti sa potrebama tržišta rada.

Dvojica ministara saglasna su da je dugi niz godina obrazovni sektor marginaliziran i nije mu dato potrebno značenje niti su osigurane neophodne pretpostavke za njegov snažniji i kvalitetniji razvoj. Stoga je tokom razgovora poseban naglasak stavljen na modalitete za efikasniju obrazovnu reformu svih nivoa.

Ministri obrazovanja Federacije BiH i Bosansko-podrinjskog kantona saglasni su da bez koordiniranog i ujednačenog pristupa reforma obrazovanja ne može polučiti konkretnijim rezultatima, posebno u oblasti visokog obrazovanja i nauke, kako bi se adekvatno moglo odgovoriti na sve izazove i probleme koji danas postoje.

Preuzeto sa www.fmon.gov.ba/

DSC_0005

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.