»»

"/>
U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika
Datum: 21.02.2013.

Copy of 100_4867

Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu pri Ujedinjenim nacijama 1999. godine donijela je odluku da 21. februar bude proglašen Međunarodnim danom maternjeg jezika kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952.godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestvovali zato što njihov maternji jezik nije proglašen zvaničnim.

Danas se ovaj dan obilježava u brojnim gradovima naše zemlje, a po prvi put je obilježen i u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Svečana manifestacija upriličena je u Domu mladih Centra za kulturu u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda i u saradnji sa učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola sa prostora našeg kantona. Manifestaciji je prisustvovao veliki broj učenika, prosvjetnih radnika, roditelja, a prisutnima su se obratili ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem i direktorica Pedagoškog zavoda Dika Makota, ističući značaj obilježavanja ovog datuma.

Cilj današnjeg druženja je promocija jezičkog i kulturnog blaga BiH, promocija jezičke tolerancije, kreativnosti i inventivnosti. Učešće na manifestaciji uzeli su učenici osnovnih i srednjih škola i njihovi nastavnici predstavljajući se svojim recitalima, a prezentaciju o temi „Jezik u BiH kroz historiju„ upriličila je Emina Hadžić, savjetnik u Pedagoškom zavodu BPK. Svečanost su upotpunili svojim kompozicijama učenici osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“.

Copy of 100_4873

Prema riječima ministra Dževada Adžema, dugi niz godina ovaj značajan datum u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde nepravedno je bio zapostavljen, ali će se u narednom periodu njemu posvetiti mnogo veća pažnja.

„Obzirom da je svijet sada jedna globalna cjelina, dobili smo informaciju da sve zemlje ovaj značajni datum obilježavaju. Činjenica da se to u prethodnom periodu nije obilježavalo inicirala je mene i Pedagoški zavod da ovaj današnji datum obilježimo i damo mu poseban značaj. Isto tako, moram da kažem da sa našeg prostora imamo i veliki broj pisaca i oni su vrlo značajni u bošnjačkoj književnosti. Mi mislimo da jezik predstavlja i kulturno naslijeđe, to trebamo baštiniti i važnost jezika mora biti primarna, jer to je jedan od osnovnih temelja svake države“- istaknuo je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Dževad Adžem.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.