»»

"/>
Posjeta federalnog ministra za obrazovanje i nauku Damira Mašića Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Naglašena podrška projektima u obrazovanju
Datum: 05.03.2013.

Copy of IMG_0399

Federalni ministar za obrazovanje i nauku Damir Mašić i njegov savjetnik za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju Aldin Međedović boravili su danas u radnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Na sastanku sa premijerom Emirom Fraštom i ministrima u Vladi razgovarano je o prioritetnim projektima u obrazovanju, te o poboljšanju uslova rada u odgojno- obrazovnim ustanovama na području našeg kantona.

Bila je ovo prilika za razgovor o organizaciji 16. federalnog takmičenja učenika i studenata muzike koji će se u mjesecu aprilu 2013.godine održati u našem gradu, a uloga domaćina pripala je Osnovnoj muzičkoj školi „Avdo Smailović“. Takođe, razgovarano je i o organizaciji V Festivala rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH koji je u planu za mjesec maj, a kako se moglo čuti na sastanku, podrška Federalnog ministarstva neće izostati.

Ovo Ministarstvo i ranije je kroz projekte pružalo značajnu podršku obrazovanju u našem kantonu a od značajnijih primjera je proširenje Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“, kao i opremanje i nabavka instrumenata za Osnovnu muzičku školu „Avdo Smailović“.

Copy of IMG_0405

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić u pratnji domaćina, ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Dževada Adžema i njegovih saradnika, posjetio je ovu školu a nakon toga i Srednju tehničku školu „Hasib Hadžović“ gdje je u toku realizacija projekta utopljavanja školske zgrade.

Posebno zadovoljstvo ministar Damir Mašić izrazio je unaprjeđenjem obrazovnog procesa, a što se posebno odnosi na predškolsko obrazovanje i odgoj. Prema podacima iz prošle godine 98 posto djece s prostora našeg kantona pohađalo je predškolski odgoj, a kako je istaknuto danas, Bosansko-podrinjski kanton prvi je kanton kada je u pitanju ova aktivnost u F BiH.

„Ukoliko to uporedite sa FBiH gdje je prosjek bio 18,4 posto, to očigledno govori da bar u ovom polju obrazovanja može se reći da je BPK Goražde, zaista, ispred ostalih. Ono što mene raduje je da aktuelna Vlada i ministarstva za obrazovanje i privredu planiraju da, takođe, BPK Goražde stave na prvo mjesto u BiH, kada je u pitanju veza upisne politike i potrebe tržišta rada. Ministarstvo je spremno i stoji na raspolaganju da sa nadležnim Ministarstvom za obrazovanje u BPK Goražde zajednički aplicira, traži sredstva i pokuša nastaviti određene projekte koji su započeti i potrebno ih je nastaviti. Prije svega, mislim na projekte koje je finansirala Vlada Japana, kao i mnoge druge stvari. Meni je drago da sam u ove dvije nepune godine ,već četvrti ili peti put posjetio BPK Goražde. S obzirom da ću tu biti i u aprilu i maju , mislim da će se saradnja nastaviti i biti još bolja, sve u interesu građana zbog kojih mi i obnašamo ove dužnosti“- kazao je ministar za obrazovanje i nauku F BiH Damir Mašić.

Copy of IMG_0414

Prema riječima ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Dževada Aždema, stav Vlade BPK Goražde je da pored ekspanzije na polju ekonomije, razvoja privrede i zapošljavanja, u narednom periodu akcenat bude na obrazovanju.

„Stoga smo mi u stalnim kontaktima sa federalnim ministrom, Vlada donosi određene propise i akte i vrijeme je da se shvati da obrazovanje nije trošak, to je ulaganje u budućnost. Mi ćemo na tom fonu biti jedan od prvih kantona koji će obrazovanje vrlo brzo dići na nivo na kojem i treba da se nalazi“-istaknuo je ministar Adžem.

U nastavku posjete našem kantonu, ministri su posjetili i Osnovnu školu „Fahrudin Fahro Baščelija“ i dječiji vrtić „SOS Kinderdorf“. U školi je upriličen sastanak sa svim direktorima osnovnih škola sa prostora našeg kantona, na kojem je razgovarano o problemima sa kojima se susreću te o mogućnostima za njihovo rješavanje. Ova škola susreće se sa problemom krovne konstrukcije, a nakon današnjeg sastanka i taj problem bi uskoro trebao biti riješen.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.