»»

"/>
Susret ministra za obrazovanje i direktora osnovnih škola sa direktorom Tursko-bosanskog koledža Sarajevo
Probni prijemni ispit za upis na Tursko-bosanski koledž biće organizovan i u Goraždu
Datum: 20.03.2013.

Copy of IMG_0776

Predstavnici Tursko-bosanskog koledža Sarajevo susreli su se danas u Goraždu sa ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževadom Adžemom i direktorima osnovnih škola kako bi razgovarali o upisu učenika na ovaj koledž te skorom prijemnom ispitu koji će se održati i u Goraždu.

Govoreći o razlozima današnje posjete, direktor Koledža Selami Bingol predstavio je i rad Bosna Sema obrazovnih institucija u BiH u čijem sastavu djeluje i ovaj Koledž.

– Došli smo ovdje da predstavimo našu instituciju Bosna Sema i damo informaciju za prijemni ispit za dodjelu stipendija za iduću godinu. Bosna Sema obrazovne institucije prisutne su u BiH od 1996. godine. U BiH ima sedam škola i jedan Univerzitet. Sada je vrijeme za prijemni ispit za iduću godinu i mi smo već počeli sa tim aktivnostima – kazao je direktor Tursko-bosanskog koledža Selami Bingol.

Prema njegovim riječima, u idućoj godini planiran je prijem 20 posto stipendista i s tim ciljem se u cijeloj BiH organizuju prijemni ispiti.

– Prijemni ispit održaće se 13. aprila u 15 gradova u Bosni, a biće organizovan i u Goraždu. Mi smo donijeli primjer za prijemni ispit za učenike 8. i 9. razreda u svim školama. Imaju dvije-tri sedmice da se pripreme, a cilj je da učenici završnih razreda urade taj probni prijemni ispit i da vide kakva su pitanja. 13. aprila biće prijemni ispit i za stipedniju. Mi ćemo, samo na Sarajevo koledž primiti, 20 posto stipendista, što znači 25-30 učenika. Vrijednost stipendije iznosi 20.000 KM za četiri godine školovanja – istakao je direktor Selami Bingol.

Kako on ističe, probni prijemni ispit prošle godine radilo je između 13.000 i 14.000 učenika završnih razreda, nakon čega je ostalo 1.200 kandidata koji su ispunili uslove za polaganje prijemnog i sticanje stipendije.

U cijelom ovom procesu svoju pomoć pružaju resorna ministarstva i pedagoški zavodi.

– Činjenica je da su Bosna Sema obrazovne institucije prisutne gotovo u svim kantonima, a ove godine će početi sa radom i u Mostaru. Mi želimo da razgovaramo o eventualnim mogućnostima da jedna takva obrazovna institucija bude otvorena i na prostoru BPK, odnosno na prostoru cjelokupne Gornje-drinske regije. Ono što je nama primarno jeste da razgovaramo sa svim ljudima, institucijama i svim nivoima vlasti koji nam mogu pomoći da obrazovanje, kao ključni faktor i ključni resurs bude naš primarni zadatak – kazao je danas ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem.

Ministar

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.