»»

"/>
Goražde
Ozvaničen početak XVI otvorenog federalnog takmičenja učenika i studenata muzike
Datum: 10.04.2013.

1

Svečanim koncertom učenika i nastavnika Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“ u goraždanskom Centru za kulturu sinoć je ozvaničen početak XVI otvorenog federalnog takmičenja učenika i studenata muzike.

Uz zahvalnost svima koji su podržali organizaciju ovogodišnjeg takmičenja u Goraždu, dobrodošlicu takmičarima i mnogobrojnim gostima, u ime grada domaćina, poželjela je direktorica Osnovne muzičke škole u Goraždu Selma Verem.

– Iskreno se nadam da će naredna još tri dana takmičenja koja su ispred nas biti dobra, biti kvalitetna, da će naši učenici dobiti dobre nagrade i da će se svojim kućama vratiti, prije svega zdravi i zadovoljni.

S obzirom da živimo u teškom i turbulentnom vremenu gdje se mnoge institucije, a posebno kulturne institucije zatvaraju, zadržimo ovo naše federalno takmičenje da nam jednostavno ne nestane, da poraste još veće. I u ovom teškom vremenu i finansijskoj situaciji ipak su 33 škole iz FBiH pristupile ovom XVI federalnom takmičenju. Od srca, hvala svima – poručila je direktorica goraždanske osnovne muzičke škole.

Copy of IMG_1096

Prisutne posjetioce pozdravili su i zamjenik predsjednika Udruženja muzičkih/ glazbenih i baletnih pedagoga FBiH Bakir Kulenović te načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, a takmičenje je zvanično otvorio ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Dževad Adžem.

– Događaji kao što je večerašnji i slični njemu jasni su pokazatelji opredjeljenosti Vlade BPK Goražde da kroz kulturu i umjetnički izraz pošalje jasnu poruku o važnosti i značaju ovakvih manifestacija.

Poštovani takmičari, u naredna tri dana imate zadatak ne samo da se takmičite i da pobijede najbolji, što je, naravno, za vas i te kako važno. Ali važnije od toga je shvatiti da ste upravo vi nosioci kulturnog preobražaja naše države. Vaši prsti će na obje strane grada skladnim pokretima ugasiti tišinu. Zvuk flauta, violina, horova muzičkih škola prenijeće jasnu poruku da je Goražde mjesto u kojem je i ozbiljna muzika sasvim ozbiljna stvar – naglasio je, između ostalog, u svom obraćanju ministar Adžem.

Copy of IMG_1110

Iako je sam muzički događaj otvoren sinoć, takmičenja učenika i studenata započela su još juče u prijepodnevnim satima, kako bi se u naredna tri dana saslušali, ocijenili i proglasili najbolji od najboljih mladih muzičara sa područja cijele Federacije.

Proglašenje pobjednika održaće se 12. aprila, kada je planirano i zvanično zatvaranje XVI takmičenja mladih muzičara iz Federacije BiH.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.