»»

"/>
Sastanak ministra obrazovanja sa pedagozima osnovnih škola
Upis učenika u prvi razred osnovne škole počinje 6. maja
Datum: 22.04.2013.

100_5310

U Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport danas je održan sastanak sa pedagozima osnovnih škola u BPK Goražde na kojem je razgovarano o upisu učenika u prvi razred osnovne škole.

– Sastanak je organizovan s ciljem dogovora oko upisne politike pri upisu učenika prvi razred osnovne škole. Ovim putem želim pozvati roditelje i učenike da se odazovu javnom pozivu za upis djece u prvi razred i da se obrate u najbližu osnovnu školu u mjestu gdje stanuju, gdje će dobiti sve informacije o upisu koje su im potrebne – kazala je viša stručna sradanica za predškolsko i osnovno obrazovanje u resornom Ministarstvu Amira Borovac.

Na sastanku je razgovarano i o drugim pitanjima, kao što su problemi u funkcionisanju škola, te mjere koje je potrebno poduzeti na poboljšanju nastavnog procesa i unaprjeđenju cjelokupnog procesa osnovnog odgoja i obrazovanja djece.

Prema podacima resornog Ministarstva, u prvi razred osnovne škole u narednoj školskoj godini bit će upisano 169 učenika, a toliko će ih ove godine završiti i 9. razred osnovne škole.

Očekivanja Ministarstva su da će ova generacija prvačića imati dobru osnovu za praćenje nastavnog plana i usvajanje novog gradiva, budući da su ovogodišnjim Programom obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja na području BPK Goražde obuhvaćena sva djeca predškolskog uzrasta.

Međutim, i ove godine prisutan je problem upisa malog broja učenika u nekim od područnih škola na području našeg kantona.

– Škole u udaljenim područjima se već godinama susreću s problemom upisa malog broja djece u svojim odjeljenjima. Ministarstvo je već uputilo zahtjev Školskim odborima da nam dostave prijedlog i plan upisa te prijedlog formiranja odjeljenja po školama, tako da nas u narednom periodu očekuje jedna detaljna analiza da vidimo na koji način ćemo organizovati nastavu u udaljenim područjima – istaknula je saradnica u Ministarstvu Amira Borovac.

100_5313

Upis djece u prvi razred u svim osnovnim školama na području BPK Goražde počinje 6. maja i trajat će osam radnih dana.

U prvi razred ove godine upisuju se djeca rođena u periodu od 01.09.2006 – 01.09.2007. godine. Moguće je upisati i djecu rođenu godinu ranije, ali uz prethodnu procjenu upisne komisije i uz odobrenje resornog Ministarstva.

– Komisiju za upis čine pedagog i dva nastavnika razredne nastave. Koristit će se testovi spremnosti djece za polazak u školu. Za upis djece u prvi razred potrebno je donijeti ljekarsko uvjerenje, CIPS potvrdu o prebivalištu i rodni list – pojasnila je Sabina Džebo, pedagog u Osnovnoj školi „Husein ef. Đozo“.

Ovom prilikom, resorni ministar Dževad Adžem sa svojim saradnicima zaželio je učenicima i njihovim roditeljima puno sreće i uspjeha i školovanju.

100_5312

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.