»»

"/>
Radna posjeta predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK-a Goražde obrazovnim institucijama u Republici Turskoj-Istanbul
Razmjena iskustava i uspostavljanje saradnje
Datum: 14.05.2013.

IMG_1047

Na poziv Tursko-bosanskog Koledža Sarajevo, u okviru organizacije Bosna Sema obrazovnih institucija, upriličena je radna posjeta predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK-a Goražde obrazovnim institucijama u Istanbulu.

Cilj radne posjete bio je upoznavanje sa obrazovnim sistemom u Republici Turskoj, sa posebnim akcentom na moderne obrazovne ustanove predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja te visokog školstva, privatnog i državnog sistema, kao i razmjena iskustva i uspostavljanje saradnje sa uposlenicima u obrazovnim institucijama, koja bi u budućnosti mogla zauzimati posebnu pažnju u okviru razvoja obrazovnog sistema na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Za predstavnike Ministarstva upriličen je prijem kod Mustafe Osladžana, generalnog direktora Bosna Sema obrazovnih institucija, koje broje više od 2000 škola u 186 država u cijelom svijetu.

Obrazovni sistem Bosna Sema obuhvata predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje, sve škole su internacionalne i posebno podupiru obrazovanje učenika iz siromašnih porodica te učenike koji pokazuju izuzetne rezultate na određenim naučnim poljima.

U okviru boravka u Turskoj, upriličena je i posjeta Fatih Univerzitetu u Istanbulu i upoznavanje sa najnovijim metodama rada sa studentima i opremljenošću fakulteta,  te razgovarano sa profesorima i studentima koji dolaze iz cijelog svijeta.

SAM_5569

Predstavnici kantonalnog Ministarstva posjetili su takođe i Bosna Sema zdravstvene ustanove, Coskun College, Cobancesme Fatih College te prisustvovali prezentaciji moderne turske biblioteke sa preko 100 000 književnih djela i neograničen broj on-line književnih i naučnih dijela.

Ostvareni su kontakti sa predstavnicima obrazovnih institucija te razgovarano o uspostavljanju buduće saradnje, s ciljem konkretnijih dogovora iz oblasti visokog obrazovanja i očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa na području BPK-a Goražde.

Nakon izlaganja ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK Dževada Adžema o potrebi otvaranja jednog od fakulteta na području Bosansko-podrinjskog kantona koji bi dao mogućnost i studentima iz regiona  (Sandžak, Crna Gora, Srbija i dr.) da se ovdje obrazuju te bio internacionalnog karaktera, ministar Adžem dobio je poziv da prisustvuje Konferenciji ministara o visokom obrazovanju koja će se održati 31.05.2013. na Fatih Univerzitetu u Turskoj.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.