»»

"/>
U organizaciji Pedagoškog zavoda BPK Goražde
Započeo dvodnevni seminar o temi inkluzije u nastavi iz matematike
Datum: 29.05.2013.

Copy of IMG_2281

Nastavlja se realizacija projekta Edukacija za nastavnike i stručne saradnike osnovnih i srednjih škola u oblasti inkluzije i rada sa djecom s posebnim obrazovnim potrebama u ustanovama za odgoj i obrazovanje u BPK Goražde koji realizuje Pedagoški zavod.

U skladu s planom realizacije Projekta na kojem su angažovani eksperti i certificirani edukatori iz određenih oblasti, danas je u prostorijama Mašinskog fakulteta započeo dvodnevni seminar posvećen nastavnicima i profesorima matematike, fizike i informatike. Edukatori na ovom seminaru su Suada Dervišbegović, profesorica fizike i Dženan Gušić, magistar matematičkih nauka iz Sarajeva koji će nastojati da goraždansko nastavno osoblje upoznaju sa pojmom inkluzije u nastavi iz matematike.

Podršku organizaciji i učesnicima uputio je i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Dževad Adžem, koji je kazao kako je ovo je trebao da bude jedan od prvih seminara, s obzirom na postignute rezultate učenika osnovnih i srednjih škola sa prostora našeg kantona u ovoj oblasti.

Copy of IMG_2275

„Rezultati naših učenika iz osnovnih i srednjih škola u oblasti matematike, najblaže rečeno, su katastrofalni. Čak i najbolji učenici, učenici generacije naših škola kada odu na federalno takmičenje doživljavaju potpuni fijasko. Stoga mi smo u obavezi, prvenstveno ja kao ministar i svi oni koji rade i finansiraju se sa budžeta, da zaustavimo ovu praksu. Mi iz Ministarstva već smo obavili razgovore sa Tonijem Milunom, profesorom matematike iz Hrvatske, koji je napravio reformu u oblasti matematike i doveo do toga da je matematika jedan od najdražih predmeta učenicima. To je postignuto kroz novine u pristupu i metodama koje se trenutno primjenjuju u matematici. Dogovorili smo da taj eminentni profesor iz Hrvatske dođe kod nas, a danas smo organizovali seminar koji će, nadam se, biti od koristiti svim ovim nastavnicima. Naravno, ja ne želim da kažem da naši nastavnici i profesori matematike ne rade svoj posao, ali rezultat njihovog rada ne zadovoljava kriterije“-istaknuo je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Dževad Adžem.

Ovakav vid edukacije potreban je kako bi se promijenile neke loše navike i uvele nove metode koje su bile zapostavljene u ranijim sistemima.

„Inkluzija je vrlo aktuelna tema u svijetu, pa mora postojati i kod nas. Uvijek imamo nekog za koga kažemo da je dobar predavač i za nekoga ko to nije. Da bi bio dobar predavač, mora postojati osjećaj i onda je to lahko. Ako nema osjećaja onda tu ne pomaže ni metodika ni taktika. To može doprinijeti ali otprilike čovjek ostaje onakav, rođen sa predispozicijama. Ovaj seminar može pomoći da se stvori bar ideja u ljudskim glavama šta treba i kako treba razmišljati. Ako neko nije čuo pojam inkluzija, ovo je prilika da se upozna, a neko ko je čuo da malo proširi znanje, pa kad se susretne sa tim slučajem onda će biti lakše u konkretnoj situaciji- kazao je ovom prilikom Dženan Gušić, asistent sa Odsjeka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

 

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.