»»

"/>
Prezentacija rada Fakulteta informacionih tehnologija iz Mostara
Dobra prilika za buduće studente
Datum: 17.06.2013.

100_3082

Zahvaljujući naporima Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i resornog ministarstva da obrazovni sistem prilagodi potrebama tržišta rada, Goražde bi uskoro moglo da dobije još jedan fakultet. Riječ je o Fakultetu informacionih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, sa čijim predstavnicima se ovih dana vode intezivni pregovori o budućoj saradnji.

Ovaj fakultet koji slovi za jedan od najprestižnijih fakulteta u regiji, danas će u 13,00 sati u prostorijama dislociranog odjeljenja Ekonomskog fakulteta u Goraždu budućim studentima prezentovati svoj rad.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem smatra da je to dobra šansa za buduće goraždanske studente i ne samo njih, već i za studente iz cijele Gornjedrinske regije i susjedne nam Srbije i Crne Gore.

„Bitno je istaći da prvih deset mjesta kada govorimo o poslovima u budućnosti su poslovi koji se odnose na informacione tehnologije, odnosno programiranje, računarstvo itd. Ovo je izuzetna prilika, čak i roditelje pozivamo da dođu da vide šta to nudi trenutno najbolji fakultet u regionu kako bi stvorili preduslove da imamo dovoljan broj polaznika. Ukoliko se to desi, Vlada i resorno Ministarstvo već radi na pripremama potrebnih akata i mislim da ćemo ako bude interesovanja stvoriti kapacitete za otpočinjanje nastave u Goraždu na Fakultetu informacionih tehnologija“- kaže ministar Adžem.

Na troškove organizovanja dislocirane nastave Pravnog i Ekonomskog fakuleta Vlada BPK Goražde u jednoj kalendarskoj godini potroši od 650.000 do 700.000 KM. Obzirom da je na birou veliki broj nezaposlenih pravnika i ekonomista ukidanje ovih fakulteta i otvaranje perspektivnijih je neminovnost, ističe ministar obrazovanja.

Fakultet informacionih tehnologija dobra je prilika za preokret u obrazovnom sistemu Bosansko-podrinjskog kantona i njegovo približavanje tržištu rada. Stvaranje preduslova započinje još u srednjoj školi.

„ U saradnji sa profesorima ovog fakulteta iz Mostara prilagodićemo nastavni plan i program srednjih škola kako bi djeca postala spremnija da se upišu na ovako zahtjevan fakultet“- naglasio je ministar za obrazovanje Dževad Adžem.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.