»»

"/>
Ocjena Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde
Poražavajući rezultati učenika na prijemnim ispitima pri upisu u srednje škole
Datum: 02.07.2013.

Copy-of-IMG_3127

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Dževad Adžem  predstavio je danas Izvještaj o prijemu učenika u prvi razred srednjih škola s prostora našeg kantona za školsku 2013/2014. godinu u junskom upisnom roku. Prema njegovim riječima, uvidom u statističke pokazatelje o postignutom uspjehu učenika po završetku osnovne škole i nakon izvršenog testiranja pri upisu u srednje škole , rezultati su poražavajući.

„Na prijemni ispit za upis u srednje škole na prostoru našeg kantona  pristupila su 133 učenika koji su polagali po dva predmeta. To je 266 ispita i od tog broja 183 su pojedinačna ispita koje učenici nisu zadovoljili. Dakle ako govorimo na bazi ocjena, imamo jednu sliku koja govori da imamo gotovo nadprosječno inteligentne učenike. Kada se uđe u provjeru,  rezultati govore suprotno. Na temelju rezultata koji su ispred nas, odgovorno tvrdim da će Ministarstvo od naredne školske godine promijeniti odnos prema obrazovanju. Prvenstveno, govorim o menadžmentu osnovih škola, školskim odborima i Vijeću učenika i roditelja. Nekako mi se čini da smo svi izašli iz stvarnosti i svi smo ušli u jedan prostor fikcije u kojem se međusobno lažemo. Za mene je neprihvatljivo da, konkretno u Gimnaziji, od 29 učenika 25 padne iz matematike, a od tog broja da 19 ima nulu bodova- ističe ministar obrazovanja.

On je takođe naglasio da se u sektoru obrazovanja na godišnjem nivou utroši 11 miliona konvertbilnih maraka te da su to sredstva građana koji ne zaslužuju da ishodi učenja budu ovakvi.

„Napominjem da djeca iz srednjih škola izlaze sa nevjerovatnim prosjekom ocjena, koje nema niti jedna zemlja u svijetu a dešava se da ta djeca odu na fakultete i ne mogu da polože prijemni ispit. Moramo prestati da se bavimo agrarnom reformom u školama.  Direktori i menadžeri treba da se vrate u škole, da preko školskih odbora i uposlenika dignu prag po kojem ćemo dobijati odlične i druge učenike, a poslove infrastrukture neka prepuste Ministarstvu.

Zato, pozivam roditelje bez kojih nema obrazovanja , učenike, naravno sve prosvjetne radnike i menadžment, da u saradnji sa Ministarstvom najozbiljnije sagledamo analizu ovogodišnjih rezultata upisnih rokova i da budemo odgovorni prema građanima koji svoja sredstva izdvajaju  za obrazovanje i stvaranje kompetencija naših učenika po završetku osnovih i srednjih škola“, riječi su ministra Dževada Adžema.

Ministar obrazovanja poručio je roditeljima da će sva djeca koja polože prijemni ispit biti primljena u srednje škole. To isto važi i za šest učenika koji su položili prijemni ispit a nisu bili upisani u Gimnaziju u prvom upisnom roku. Problem je kako ističe ministar veliki broj djece koja nisu položila prijemni ispit u prvom upisnom roku, ali će se nakon današnjih rezultata, odnosno drugog upisnog roka, vidjeti kakva je popunjenost naših škola i pravo stanje stvari.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.