»»

"/>
VIŠEGODIŠNJA SARADNJA UNIVERZITETA ZA OBRAZOVANJE NASTAVNIKA IZ CIRIHA I GORAŽDANSKE OSNOVNE ŠKOLE „ HUSEIN EF. ĐOZO“
Goste iz Švicarske primili premijer BPK i ministar obrazovanja
Datum: 10.09.2013.

Copy-of-IMG_3996

U okviru studijskog putovanja 24 studenta Pedagoškog fakulteta iz Švicarske, u pratnji profesora Rolfa Golloba i Sibyll Mathis, od 01-14. septembra 2013.godine borave u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući uspješnoj saradnji Univerziteta za obrazovanje nastavnika iz Ciriha sa Osnovnom školom „Husein ef.Đozo“ švicarski studenti već desetu godinu zaredom borave i u Goraždu, a prema riječima profesora Golloba, glavni cilj ovih studijskih putovanja je naučiti što više o zemlji, zajednici, historiji i školskom sistemu, na način da studenti kroz ovo putovanje uče i stiču novo iskustvo.

Naime, studenti tokom boravka smješteni su u goraždanskim porodicama, a istovremeno učestvuju u procesu vođenja nastave u Osnovnoj školi „Husein ef. Đozo“ kako bi se upoznali sa načinom funkcionisanja obrazovnog sistema u BiH.

Copy of IMG_3983

„Institut za stručno usavršavanje nastavnika pri ciriškom Univerzitetu, već dugi niz godina organizuje studijska putovanja u zemlje iz kojih dolaze migranti kako bi što bolje razumjeli njihovu kulturu i tradiciju. Naš je cilj da studenti nauče što više o bosanskim školama i bosanskim porodicama, o načinu vođenja nastave ovdje. Ova škola, njen direktor i ministar za obrazovanje daju nam veliku podršku kako bi naši studenti što bolje upoznali ovo podneblje i bili u mogućnosti da pomognu ljudima koji sa ovog područja žive u Švajcarskoj. Naši studenti su pripremili određene lekcije i neke školske pjesme koje su preveli na bosanski jezik, koje će zajedno sa djecom ove škole vježbati i na kraju izvesti. Pripremili smo i igraćemo odbojkašku utakmicu sa nastavnicima ove škole, a kao po običaju, najvjerovatnije ćemo izgubiti. Imaćemo sastanke sa nastavnicima i sa ljudima koji su se borili kako bi se što više upoznali“-istaknuo je profesor  Rolf Gollob.

Copy of IMG_3990

U čast ove posjete, za goste iz Švicarske, u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, upriličen je prijem, a dobrodošlicu studentima i njihovim profesorima uputili su premijer Emir Frašto i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem sa saradnicima. Oni su prezentirali naš kanton, njegove resurse te mogućnosti  njegovog razvoja u narednom periodu.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.