»»

"/>
35.000 KM za OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija”
Datum: 02.12.2013.

Copy-of-IMG_5585

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Dževad Adžem potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju/finansiranju kapitalnih projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Za zamjenu krova na školskom objektu JU OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ u Goraždu Federalno ministarstvo obrazovanja iz ovogodišnjeg budžeta osiguralo je 35.000 KM .

– Bosansko-podrinjski kanton Goražde i druge sredine poput ovih u kojima je puno teže živjeti nego u Sarajevu, Mostaru ili u drugim centrima u F BiH, kod Federalnog ministarstva obrazovanja i dalje će imati poseban tretman, naglasio je federalni ministar obrazovanja Damir Mašić prilikom današnje posjete Goraždu.

– U kalkalucijama vezanim za izračun koliko kome sredstava pripada, zbog broja stanovnika, djece, škola, vjerovatno niti jedan od ovih projekata ne bi zadovoljio, ali mi imamo korektivne faktore za Bosansko-podrinjski i Posavski kanton, čime nastojimo kantone koji su malo u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostatak Federacije koliko- toliko izjednačiti. Nadam se da će saradnja i dalje biti dobra  i da će ovih sredstava biti više- kazao je ministar Mašić.

Copy-of-IMG_5594

Kantonalni ministar obrazovanja Dževad Adžem zahvalio se na razmijevanju i pomoći koju ovo ministarstvo dobiva od Federalnog ministarstva obrazovanja.

On je kazao da će ova uz druga, puno veća sredstva koja slijede, biti dovoljna da se zaokruži finansijska konstrukcija potrebnih radova na OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“.

-Pored učešća u ovom projektu, Federalno ministarstvo obrazovanja podržalo je kantonalno ministarstvo i u projektu nabavke i dodjele besplatnih udžbenika za 450 djece koja su u stanju socijalne potrebe, kao i u drugim bitnim projektima realizovanim na području BPK Goražde u ovoj godini, istaknuo je ministar Adžem.

U sklopu posjete Goraždu, federalni ministar Damir Mašić, zajedno s kantonalnim ministrom Dževadom Adžemom, posjetio je JU OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija“.

Od direktrice škole Edibe Bečirević ministri su informisani o značaju ovog projekta čija će realizacija omogućiti bolje uslove za život i rad, kako učenika tako i uposlenika.

S ciljem poboljšanja uslova rada Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u tekućoj godini osiguralo finansijsku podršku za ukupno 30 odgojno-obrazovnih ustanova, u ukupnom iznosu od 850.000 KM.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.