»»

"/>
„ GLAS GORAŽDA“ I UDRUŽENJE PEDAGOGA SPORTA GORAŽDE DODIJELILI NAGRADE
ZAIM ŠUMAN SPORTSKA LIČNOST 2013.GODINE U BPK GORAŽDE, NAGRADA ZA SPORTSKI REZULTAT GODINE SANINU KANLIĆU
Datum: 28.02.2014.

Zaim-Suman-na-dodjeli-nagrade

Centar za kulturu Goražde –   Redakcija novine „ Glas Goražda“ i Udruženje pedagoga sporta Goražde u cilju afirmacije i promocije uspješnih sportista, sportskih radnika i sportskih klubova, te rezultata koje oni ostvaruju i podrške razvoju sporta, ustanovili su godine nagrade koje nose nazive „Sportska ličnost godine“ i „ Sportski rezultat godine“.

Nagrada „ Sportska ličnost godine“ dodjeljuje se sportistima i sportskim radnicima koji  sportskim rezultatima i svojim ukupnim angažmanom u sportu  posebno doprinose  promociji i afirmaciji sporta, općine Goražde i Bosansko- podrinjskog kantona. Nagrada „ Sportski rezultat godine“  dodjeljuje se sportistima – pojedincima i sportskim klubovima koji u godini za koju se nagrada dodjeljuje,  ostvare najveći rezultat na međunarodnom takmičenju ili na takmičenju u Bosni i Hercegovini.

Redakcija novine „ Glas Goražda“ tokom godine prati rezultate i angažman sportista, sportskih klubova i sportskih radnika i zajedno sa Udruženjem  pedagoga sporta nominira kandidate za nagrade. Konačnu odluku o nagradama zajednički donose Redakcija „ Glasa Goražda“ i Upravni odbor Udruženja pedagoga sporta. Predsjednik Skupštine ovog Udruženja Damir Žuga je u obraćanju na svečanosti posebno istakao opredijeljenje udruženja da zajedno sa redakcijom „ Glasa Goražda“ ustanovljenjem ovih nagrada afirmiše sport i sportiste kao nemjerljivo značajne vrijednosti u našoj zajednici.

Nagrada „ Sportska ličnost 2013.godine“ pripala je pripadniku Oružanih snaga BiH, članu Atletskog kluba „Goražde“ Zaimu Šumanu za  ostvarene rezultate na takmičenjima, doprinos u razvoju sporta, posebno atletike , afirmaciju Goražda i BPK i ukupan društveni angžaman kojim se promovišu najpozitivnije vrijednosti sporta – povezivanje i prijateljstvo među ljudima. Nagradu mu je, na svečanosti održanoj u goraždanskom Centru za kulturu uručio urednik  „Glasa Goražda“ Slavko Klisura.

Zaim Šuman je na brojnim takmičenjima tokom 2013.godine, održanim u svijetu i Bosni i Hercegovini ostvario niz uspješnih rezultata koji ga svrstavaju u red najuspješnijih dugoprugaša u regiji. Uz brojne uspjehe na maratonskim ili polumaratonskim trkama, Šuman je u septembru 2013, na prvenstvu Balkana u  Zagrebu osvojio prva mjesta u trkama  na 1500 i 5000  metara. Zaim Šuman je izuzetna sportska ličnost, omiljen među sugrađanima i sportistima.

U decembru prošle godine Zaim Šuman je proglašen za najboljeg sportistu Oružanih snaga BiH.

Sanin-Kanlic-desno-sa-nagradom

 

Sanin Kanlić ( desno) sa nagradom

Nagrada “ Sportski rezultat 2013. godine”  dodjeljena je mladom sportisti, članu karate kluba “ Holiday”Saninu Kanliću. Sanin je tokom 2013.godine ostvario brojne uspjehe na takmičenjima u BiH i regiji. Prvak je Bosne i Hercegovine u kategoriji mlađih seniora. Osvajač je prvog mjesta na izbornim turnirima za odlazak na svjetsko prvenstvo koji su održani u Bijeljini i Čitluku. Zauzeo je prvo mjesto na turnirima u Podgorici i „ Novogradski dani“ u Sarajevu. Osvojio je prvo mjesto i titulu najuspješnijeg takmičara na turniru u Ilijašu, prvo mjesto na jednom od najjačih turnira na Balkanu. Član karate reprezentacije BiH na svjetskom i evropskog prvenestvu. Kruna rezultata je svakako osvojeno peto mjesto na prvenstvu svijeta koje je održano u Španiji. Sanin je učestvovao u sastavu reprezentacije BiH, učestvovao i na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Portugalu. Kanlić je uspješan učenik Srednje tehničke škole, uzorni sportista pred kojim je sigurno velika karijera.

Saninu je nagradu uručio predsjednik UO Udruženja pedagoga sporta Elvedin Srkalović.

Cestitka-ministrice-Kuljuh

Čestitka ministrice Kuljuh

Nagrađenima su čestitke uputili ministrica za obrazovanje,mlade, nauku,kulturu i sport BPK Azra Kuljuh, predsjednik karate kluba “ Holiday” Memsur Ćurović Roka i direktor Srednje tehničke škole “ Hasib Hadžović” Muhamed Pleh.

U umjetničkom dijelu ove svečanosti pjesmu  velikog pjesnika Nedžada Ibrišimovića “ Bosna” govorila je Elvira Aganović, članica književnog kluba “ Isak” koji djeluje pri Centru za kulturu Goražde, a poseban umjetnički obol ovom događaju dale su nastavnice Osnovne muzičke škole “ Avdo Smailović” Ajla Balić, Emina Hubjer i Anela Poturak izvođenjem kompozicija svjetskih autora.

G.G.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.