»»

"/>
OKRUGLI STO MISIJE OSCE-A U BIH I REGIONALNOG UREDA ZA POVRATAK U JUGOISTOČNU BOSNU I HERCEGOVINU
Obrazovanje ne poznaje entitetske granice
Datum: 27.08.2014.

Copy-of-IMG_1296

U Goraždu je danas održan okrugli sto o temi „Unaprijeđenje uključenosti djece povratnika u škole u mjestima povratka u opštinama regionalnog stambenog projekta“.

Organizator okruglog stola bila je Misija OSCE-a u BiH, u saradnji sa Regionalnim uredom za povratak u jugoistočnu Bosnu i Hercegovinu, a u njegovom radu, između ostalih, učestvovali su i predstavnici kantonalnih ministarstava za obrazovanje i socijalnu politiku.

Tema je imala za cilj uključivanje djece povratnika u obrazovni sistem na prostoru našeg kantona.

Prema riječima ministrice za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Azre Kuljuh, sastanak na ovu temu održan je krajem školske 2013/2014.godine u Osnovnoj školi „Ustikolina“.

Copy-of-IMG_1293

 

„Obzirom da je tada bio upis u osnovne škole pozvali smo povratničke porodice koje imaju djecu spremnu za upis da ih svakako upišu u osnovne škole na prostoru BPK. Nemamo informacije o eventualnim problemima za upis ili pohađanje nastave u našim obrazovnim ustanovama, što je je svakako dobro i pozitivno.

Kada je u pitanju srednje i fakultetsko obrazovanje, mogu da kažem da se i u tom pravcu dešavaju zaista pozitivne stvari. Djeca s naših prostora odlaze u srednje škole i fakultete u Republiku Srpsku, dok imamo djece koja dolaze iz Republike Srpske da se obrazuju na području BPK Goražde.

Djeca uglavnom dolaze u skladu sa njihovim izborom škole ili fakulteta, tako da se ne gledaju entitetske granice“ – istaknula je ministrica obrazovanja Azra Kuljuh.

Ona je naglasila takođe da na području BPK Goražde do sada nije bilo nikakvih prigovora koji bi se zasnivali na ugrožavanju prava djeteta kada je riječ o obrazovanju.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.