»»

"/>
Aktivnosti na implementaciji Strateškog plana za unaprjeđenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH 2013-2017.
U vrtiću „Sunce“ organizovana edukativna radionica o značaju pravilne ishrane kod djece
Datum: 19.09.2014.

Copy-of-100_7199

Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunce“ u Goraždu danas je bila domaćin edukativne radionice koja se realizuje u okviru integrisanog programa unaprjeđenja zdravlja djece na prostoru FBiH.

Program pod nazivom „Zdravo jedi, zdravo rasti“ čiji je cilj razvijanje svijesti o značaju zdrave ishrane kod djece, dio je aktivnosti na realizaciji integrisanog intersektorskog programa za unprjeđenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta, koji su zajednički pripremili Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalni zavod za javno zdravstvo.

Radionicu su organizovale predstavnice Federalnog ministarstva obrazovanja i Federalnog zavoda za javno zdravstvo Nadija Bandić i Aida Filipović-Hadžiomeragić, u saradnji sa Radnom grupom za unaprjeđenje zdravlja djece u BPK Goražde, a njoj su priustvovale i ministrice za obrazovanje i socijalnu politiku u Vladi BPK-a Azra Kuljuh i Nela Čarapić, koje su potpisnice Protokola o saradnji u oblasti ranog rasta i razvoja djece u BPK Goražde.

Osim u Bosansko-podrinjskom, edukativne radionice na kojima je bilo govora o važnosti pravilne ishrane kod djece, organizovane su i u predškolskim ustanovama u Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo, a po njihovom završetku, svaka od ovih odgojno-obrazovnih ustanova trebala bi donijeti vlastitu Politiku zdrave ishrane koja će doprinjeti mijenjanju eventualnih loših prehrambenih navika i jačanju svijesti uposlenih, djece i roditelja o značaju pravilne i uravnotežene ishrane.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, BiH se nalazi na drugom mjestu po broju osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom, a stopa smrtnosti od bolesti koje se vežu za nepravilnu isranu u FBiH je dosegla 53,9%. U ranjive kategorije spadaju romska djeca kod kojih je prisutna pothranjenost (24%), dok je u FBiH 17% djece mlađe od pet godina sa prekomjernom težinom. Podaci pokazuju i da 16% djece školskog uzrasta nikada ne doručkuje, dok voće i povrće svakodnevno konzumira 55,8%, odnosno 45,8 djece.

Koordinator programa „Zdravo jedi, zdravo rasti“ je Federalno ministastvo obrazovanja i nauke, a on se realizuje u saradnji sa UNICEF-om, Federalnim ministarstvom zdravstva, Federalnim zavodom za javno zdravstvo, Udruženjem kuhara BiH, organizacijom Project Hope BiH i odgojno-obrazovnim ustanovama na području FBiH.

Copy-of-100_7206

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.