»»

"/>
CIVITAS donirao udžbenike za potrebe škola u BPK Goražde
Datum: 04.11.2014.

 

IMG_2785

Uz podršku i saradnju sa Uredom za odnose sjavnošću Američke ambasade u Sarajevu, Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS osigurao je sredstva u iznosu od 70.000 KM za nabavku udžbenika za potrebe osnovnih i srednjih škola u BiH, prvenstveno onih čiji je knjižni fond stradao u nedavnim poplavama. Riječ je o 23 650 udžbenika na tri jezika i didaktičko-metodičkom materijalu, koji će biti donirani u 300 srednjih i 600 osnovnih škola u našoj zemlji.

Zahvaljujući dobroj saradnji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda sa Obrazovnim centrom za demokratiju i ljudska prava, prva donacija od 300 udžbenika za učenike i didaktičko-metodički materijal za nastavnike donirana je osnovnim i srednjim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ivana Kešić, program menadžer CIVITAS- a istakla je kako se Bosansko-podrinjski kanton Goražde može pohvaliti i da je jedan od rijetkih kantona koji je u potpunosti uveo i integrisao programe osposobljavanja zahtjevnom i odgovornom građanstvu u svoje osnovne, srednje i predškolske institucije.

– Zahvaljujući Pedagoškom zavodu ovaj kanton je otišao već korak naprijed u odnosu na druge kantone u Federaciji Bosni i Hercegovini, ali, takođe, i u odnosu na druge regije u Bosni i Hercegovini i to iz razloga što je institucionalizovao program certifikacije nastavnika. Na ovaj način je osigurano ne samo da imamo nastavne sadržaje, već da ih predaju u potpunosti kompetentni nastavnici. To će u kombinaciji sa knjigama koje smo u prilici donirati obezbijediti kvalitet nastavnog procesa predmeta građanskog obrazovanja u ovom kantonu- kazala je Ivana Kešić.

IMG_2770

 

Pedagoški zavod, na čelu sa resornim ministarstvom imao je veoma značajnu ulogu u uvođenju predmeta Demokratija i ljudska prava u obrazovne institucije na prostoru BPK Goražde. Kako ističe direktorica Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Dika Makota, ova donacija obezbijediće učenicima da na jedan dobar način prate sve ono što im nastavnici prenose u obrazovanju.

„ Mi smo pokušali još davne 1996. godine da na jedan pravi način uvedemo Demokratiju i ljudska prava u naše klupe, kako bi naši učenici došli do kvalitetnih kompetencija. To smo uspjeli tako što smo blagovremeno reagovali i uključili sve nastavnike u takav jedan proces, a samim tim i dobro prenijeli znanje učenicima. Danas smo u prilici da dobijemo oko 300 udžbenika za naše učenike koji su napravljeni na osnovu kompetencija i prate nastavni plan i program, gdje će učenici moći na jedan dobar način pratiti sve ono što im nastavnici prenose u obrazovanju“- riječi su direktorice Pedagoškog zavoda BPK Goražde Dike Makote.

Povodom uručenja ove veoma važne donacije, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport danas je u sali Skupštine BPK upriličilo svečani prijem kojem su pored predstavnika CIVITAS-a prisustvovali i direktori osnovnih i srednjih škola s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Prisutnima se ovom prilikom obratila ministrica Azra Kuljuh, koja je uz riječi zahvalnosti izrazila i želju za uspješnim nastavkom saradnje sa Obrazovnim centrom za demokratiju i ljudska prava.

Podsjetimo, od uvođenja programa građanskog obrazovanja u osnovne i srednje škole 1996. godine Civitas je u saradnji sa Uredom za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu donirao bosanskohercegovačkim školama preko milion udžbenika. S obzirom na proteklo vrijeme, dosta tih udžbenika je uništeno, a najviše ih je stradalo u školskim bibliotekama u toku poplava koje su zadesile našu zemlju u protekloj školskoj godini.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.