»»

"/>
PROGRAM „ZDRAVO JEDI, ZDRAVO RASTI“
Ministar obrazovanja posjetio radionicu u vrtiću „Sunce“
Datum: 15.01.2015.

 

IMG_3914

Nakon prve radionice održane u septembru prošle godine, u goraždanskoj JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunce“ danas je održana druga radionica pod nazivom „Kuhajmo zajedno“, koja se realizuje u okviru Programa  „Zdravo jedi, zdravo rasti“.

Radionici koja promoviše zdrave prehrambene navike, a u kojoj su učestvovali predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, UNICEF-a BiH i Udruženja kuhara BiH, prisustvovali su i predstavnici kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport predvođeni ministrom Damirom Žugom. Na ovaj način, predstavnici resornog ministarstva željeli su ukazati na važnost zdrave ishrane kod djece, kao i značaj formiranja zdravih prehrambenih navika u ranom dječijem uzrastu.

Koordinator programa „Zdravo jedi, zdravo rasti“ je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i on predstavlja konkretizaciju aktivnosti iz Strateškog plana za unaprjeđenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH 2013-2017. godina, koji će rezultirati provođenjem sličnih aktivnosti koje će govoriti o značaju imunizacije, dojenja, kao zlatnog standarda ishrane, te drugim pitanjima od značaja za pravilan rast i razvoj djece.

IMG_3918

U prvom ciklusu programa učestvuje šest vrtića iz šest gradova – Zenice, Tuzle, Čapljine, Goražda, Sarajeva i Bihaća, a u njegovom nastavku bit će obuhvaćeni i drugi gradovi i vrtići na području Federacije.

Program se realizuje po metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije, a po njegovom završteku svaki vrtić, učesnik u ovom programu, dobit će certifikat pod nazivom „Odgojno-obrazovna ustanova – Prijatelj zdrave hrane“, čemu će prethoditi ispunjavanje određenih kriterija, među kojma su donošenje vlastite politike zdrave ishrane, edukacija roditelja i sl.

Pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i nauke Nadija Bandić kao jedan od organizatora i učesnika radionice, kazala je da se značaj ovog programa, osim u promovisanju zdrave ishrane i iskorjenjivanju loših prehrambenih navika kod djece, ogleda u tome što on uključuje jedan sveobuhvatan i multisektorski pristup pitanju ishrane kao osnovnom preduslovu za pravilan rast i razvoj.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.