»»

"/>
SASTANAK MINISTRA OBRAZOVANJA SA PREDSJEDNICIMA SINDIKATA
Razgovarano o poboljšanju statusa uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju
Datum: 20.01.2015.

 

100_7595

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga razgovarao je danas sa predsjednicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja BPK Goražde Ekremom Karauzovićem i Hilmom Bunjom.

Ministar je u ime Vlade izrazio spremnost za saradnju sa svim obrazovnim institucijama i sindikatima te dao podršku sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja u njihovim aktivnostima.

„Upoznali smo ih da je vladavina prava i zakona u narednom periodu zadatak broj jedan ove Vlade i ministarstva. Takođe, upoznali smo ih sa programom rada Ministarstva u narednom periodu, koji je u skladu sa okvirnim pedagoškim standardima Federacije. Bilo je riječi i o novinama u rješavanju problema u vezi izmjena i dopuna Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju koje smo dogovarali s Vladom, kao i o sredstvima koja su u budžetu prikljupljena po osnovu izdvajanja iz toplog obroka uposlenih na ime pomoći stradalim u poplavama – kazao je ministar Žuga.

Vlada će ova sredstva, ističe ministar, prebaciti sindikatima čiji će članovi sami odlučiti u koje će ih svrhe najbolje upotrijebiti.

Razgovarano je takođe o zahtjevima i poboljšanju statusa uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju. Tom prilikom, ministar je obećao demokratsku proceduru prilikom donošenja budžeta te im skrenuo pažnju da je naredni period stabilizirajući period te da treba spremno dočekati prijedlog federalnog budžeta za 2015.godinu i iskoristiti prednost ovog kantona koju je stekao tako što je prvi u Federaciji BiH formirao vlast nakon izbora.

Prema onome što su danas istaknuli predsjednici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, jedan od osnovnih zahtjeva sindikata je redovnost isplata plaća i njihovo zadržavanje na dostignutom nivou

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.