»»

"/>
Najavljeni projekti sa bratskim općinama iz Turske
Datum: 08.02.2015.

1-1

Tradicionalnom muzičkom koncertu turskog svijeta prethodio je sastanak koji je organizovao načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović kojem su prisustvovali članovi delegacije iz Turske, među kojima i pomoćnici načelnika bratske Općine Kećioren Semih Kanibir i Mustafa Arac, te generalni sekretar TURSOY-a Firat Purtas, a sastanku su prisustvovali i premijer Vlade BPK-a Emir Oković, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde Damir Žuga i direktor Centra za kulturu Goražde Hamdo Sijerčić.

Prije početka sastanka, delegacije su položile cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995. godina, a na sastanku koji je održan u hotelu „Behar“ razgovarano je o projektima koji trebaju da se realizuju sa bratskim općinama iz Turske, a koji se očekuju u skorijoj budućnosti o kojima su izjavi za medije govorili učesnici sastanka.

21

 

”Prijatelji iz Turske večeras su potvrdili izgradnju mini dvorane u Rasadniku i drago mi je što je ovdje ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde, koji želi da se to u narednom periodu završi. Drago mi je što je premijer Emir Oković istaknuo važnost privredne saradnje i da naši privrednici budu gosti u Ankari kao i da njihovi privrednici dođu nama. Večeras sam potencirao projekat izgradnje i potpune rekonstrukcije Trga branilaca u Goraždu, zajedno sa mostom i dobili smo obećanje za realizaciju tog projekta. Mislim da će arhitekt iz Turske vrlo brzo biti u Goraždu da predlože rješenje za uređenje tog dijela grada. Prihvaćena je i ideja da i Goražde bude uključeno u asocijaciju TURSOY-a i da i naši mladi folkloristi, muzičari, umjetnici budu u ovoj asocijaciji, te tako širom svijeta predstavljaju našu zemlju i naš grad u organizaciji TURSOY-a” – istakao je načelnik Općine Goražde, dr.sci. Muhamed Ramović.

”Oni su jako zainteresirani za izgradnju turske kapije, svojevrsnog spomen obilježja, na mjestu gdje je turska vojska 1463. godine prešla Drinu i ušla u Bosnu, a to se nalazi na prostoru općine Foča u FBiH. Nama je stalo da kulturu i običaje Turske upoznaju i naši građani. Na prijedlog načelnika dogovorili smo posjete privrednika dvije zemlje, te se predložio prethodno dogovoreni projekat izgradnje mini dvorane u Rasadniku” – naglasio je u izjavi za medije ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde Damir Žuga.

IMG_1899

 

‘Nastavićemo saradnju na svakom polju i u tom pravcu ćemo djelovati. Očekujemo da će ove veze biti jače i da će naši zajednički projekti ugledati svjetlo dana. Zato što nam je Goražde, kao grad sa svojom prirodnom ljepotom i takvom historijom, naš bratski grad i naša posebna čast je što imamo Goražde kao bratski grad” – kazao je Semih Kanibir, zamjenik načelnika bratske Općine Kećiorena.

”Imamo za cilj promovirati tursku kulturu i s tim ciljem smo i ovdje večeras i ovo nam je prvi put da smo u BiH. Naš koncert započeli smo u Goraždu, nastavit ćemo ga u Mostaru i završiti u Sarajevu u sklopu programa “Sarajevska zima”. TURKSOY je turski UNESCO koji će svu tu kulturnu baštinu, sve tragove turske kulture bilo gdje u svijetu pokušati dodatno očuvati, oživjeti i prezentirati. Do sada smo u Turskoj ugostili mnoge fotografe, umjetnike, kulturne radnike, a sada smo krenuli u jednu ofanzivu da svojom posjetom tim zemljama to isto učinimo i njima samima” – rekao je generalni sekretar Međunarodne turske kulturne organizacije TURKSOY Firat Purtas.

gorazde.ba

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.