»»

"/>
SASTANAK MINISTARA U VLADI BPK-A, PREDSTAVNIKA OPĆINE FOČA (FBIH) I PREDSTAVNIKA STONOTENISKOG KLUBA „PERUĆICA IZ FOČE (RS)
Data podrška inicijativi za osnivanje škole stonog tenisa pri Osnovnoj školi „Ustikolina“
Datum: 13.02.2015.

IMG_4621

U posjeti osnovnoj školi „Ustikolina“ u općini Foča  (FBiH) danas su boravili ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga i ministar za privredu Esed Radeljaš.

Razlog ove posjete bio je razgovor o inicijativi za osnivanje škole stonog tenisa pri Osnovnoj školi „Ustikolina“, koja je potekla od načelnika Općine Foča Zijada Kunovca.

Uz ministre u Vladi BPK-a i načelnika općine Foča (FBiH), razgovoru su prisustvovali i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, direktor škole Mensad Arnaut, te glavni trener Stonoteniskog kluba „Perućica“ iz Foče Nada Marković.

– Ideja je da se ovdje osnuje stonoteniski klub i da uspostavimo saradnju sa Stonoteniskim klubom „Perućica“ iz Foče (RS) koji ima dugu tradiciju. Obavili smo razgovor sa ministrom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, načelnikom općine i direktorom škole i mislim da za to postoji zajednički interes. Smatram da bismo već u martu mogli početi sa radom. Za početak to bi bila škola stonog tenisa, a do početka takmičarske sezone išli bismo na to da se registruje klub. Smatram da bismo napravili dobru saradnju, jer mi smo već naučili da ostvarujemo dobre rezultate. Ja bih bila glavni trener, kao što sam i u klubu „Perućica“, a svoje bogato iskustvo želim da prenesem na dječicu, jer sport je nešto što od nas pravi prije svega dobre i zdrave ljude, a na kraju daje i dobre rezultate – kazala je Nada Marković.

Podršku ovoj inicijativi dao je i resorni ministar Damir Žuga.

„Sve što je u interesu djece i lokalne zajednice, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport će podržati. Obilaskom lokalnih zajednica došli smo do određenih ideja i inicijativa, a ova je rezultirala i današnjim sastankom sa uglednom sportiskinjom – viceprvakinjom bivše Jugoslavije Nadom Marković koja je ujedno i rukovodilac Gradske dvorane u Foči i član Olimpijskog odbora BiH. Danas smo dogovorili da od 01. marta startamo sa školskom sekcijom koja bi se održavala dva puta sedmično. U početku je zamišljeno da to bude rad sa djecom od prvog do petog razreda – istakao je ministar obrazovanja Damir Žuga i dodao da će Ministarstva za privredu i obrazovanje obezbijediti osnovne preduslove za početak rada ove škole.

Pošto u ovoj općini ne postoji adekvatna sportska sala, općina Foča (FBiH) će u narednom periodu nastojati da iznađe sredstva za njenu izgradnju. Projekat za izgradnju sportske sale već postoji, a za njegovu realizaciju postoji i interes Vlade BPK-a, što je, prema riječima načelnika Kunovca, velika prednost prilikom podnošenja aplikacija za projekte prema većim nivoima vlasti.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.