»»

"/>
Press konferencija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport
Uložiti sve napore s ciljem što efikasnije primjene Zakona o sportu BPK Goražde
Datum: 17.01.2012.

Na danas održanoj press konferenciji u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport resorna ministrica Alma Delizaimović govorila je o dostignutom stepenu implementacije Zakona o sportu BPK Goražde te predstojećim obavezama ministarstva čiji je cilj stvaranje što boljih uslova za primjenu ovog zakona.
Obzirom da raniji statuti postojećih sportskih klubova nisu bili usaglašeni sa Zakonom o sportu, svi sportski klubovi pokrenuli su potrebne procedure donošenja novih statuta, istaknuto je na današnjoj press konferenciji.
Takođe je istaknuto da su svi sportski klubovi na području BPK Goražde poduzeli potrebne mjere oko registracije i preregistracije u skladu sa zakonom, a kako je način finansiranja sportskih klubova uređen nešto drugačije nego ranije, istaknuto je i da su svi klubovi blagovremeno predali zahtjeve za finansiranje svojih redovnih programa u 2012. godini.
– Kada sportski klubovi ispune potrebne uslove za upis u registar, ministarstvo će prisupiti izdavanju rješenja koje ćemo dostavljati općinama u sastavu kantona, nakon čega će se pristupiti obrađivanju zahtjeva za finansiranje putem komisije, tako da bismo mogli definisati način finansiranja u 2012. godini – istaknula je ministrica Alma Delizaimović.
Provođenje Zakona o sportu BPK Goražde, koji na jedan kvalitetan način tretira sva pitanja od značaja za sport, složen je i dugotrajan proces i resorno ministarstvo će uložiti sve potrebne napore s ciljem njegove dosljedne primjene.
– Ono što nama predstoji jeste veoma veliki i obiman posao koji je veoma zahtjevan, ali je, istovremeno, i posao koji će trasirati put kantona i općina u njegovom sastavu kada je u pitanju ova oblast. Ono što nam predstoji jeste i donošenje Strategije u razvoju sporta, koja se donosi za period od četiri godine i to je jedan od najvažnijih dokumenta koje će kanton i općine imati u narednom periodu. Donošenje ove strategije predviđeno je Programom rada ministarstva za ovu godinu i mi smo planirali da će ona biti gotova do kraja juna ove godine, naravno, ukoliko uspijemo realizovati sve potrebne aktivnosti koje joj prethode. Može se desiti da će doći do nekih kašnjenja i zastoja, ali se ona mora donijeti u ovoj godini. Nakon toga slijedi donošenje godišnjih programa za svaku općinu i kanton pojedinačno – kazala je, danas, ministrica Delizaimović.

/bpkg.gov.ba/

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.