»»

"/>
Kriva Draga
Nezaboravno iskustvo u školi skijanja
Datum: 19.01.2012.

Izlazak iz zadimljenih i maglom pritisnutih bh gradova na prelijepe planine koje imamo predstavlja nezaboravno iskustvo. Na čistom zraku i u snježnoj bjelini Krive Drage, za samo par sati najbolji učenici goraždanskih osnovnih i srednjih škola savladali su osnovne tehnike skijanja i uspješno jurili niz prvu ski stazu u ovom dijelu BiH, u turističkom kompleksu „Bijele vode“ kod Prače. Dvodnevni izlet, uz podršku Ministarstva obrazovanja BPK, za 45 najboljih učenika organiziralo je Udruženje pedagoga sporta. – Oni su nakon ove obuke dobili i certifikate o položenom općem znanju skijanja, 1. stepen. Jučer je bilo malo napornije, a danas većina njih skija – kazao nam je nastavnik Damir Žuga.

Anes Herenda iz petog i Muhamed Čengić iz osmog razreda Oš „Husein ef. Đozo“ kažu kako su i ranije skijali, te da su sada u prilici pomagati svojim vršnjacima. – Ovdje je prelijepo. Iako je staza duga samo oko sto metara sada imamo priliku da skijamo mnogo bliže gradu u kojem živimo – dodaje Anes. Nastavnica Suada Popović kaže da se većina učenika sa skijama susreće prvi put, tako da je najbitnije bilo savladati tehniku padanja. – Najprije smo učili bezbolno padati i ustajati uz padinu. Pošto je spust niz padinu cilj je baciti se na bok i paziti na skije – pojašnjava. Od srijede je u funkciji baby – lift, a naredne sedmice bit će pokrenuta i onaj za odrasle, saznajemo od Junuza Biča, direktora DOO „Bijele vode“.

– Gosti dolaze tokom cijele sezone. Ovdje smo na 1200 metara nadmorske visine i prelijepo je, idealno za skijanje. Što više sadržaja imamo i rezultati su bolji, a mi uz lovište, bazen, smještajne kapacitete i ski staze pravimo i stadion – ističe Bičo.

Mlade skijaše i njihove učitelje danas su posjetili ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK-a Alma Delizaimović, direktorica Pedagoškog zavoda Dika Makota i stručni saradnik za sport Elmedin Valjevčić. Oduševljena onim što je ovdje vidjela, a posebno radosnim licima učenika koji su uživali u ljepoti ovog zimskog sporta, ministrica Delizaimović kazala je da će Ministarstvo obrazovanja podržavati i ubuduće sportske aktivnosti  mladih, a zadovoljstvo je tim veće što se škola skijanja po prvi put može organizovati i na području našeg kantona u prelijepom ambijentu Krive Drage.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.