»»

"/>
PRESS KONFERENCIJA MINISTRA ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT
Očekuje se skoro usvajanje Strategije razvoja sporta u BPK Goražde
Datum: 14.04.2015.

IMG_6218

Osim Zakona o obrazovanju odraslih, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u ovoj godini bi trebao donijeti još jedan važan dokument, a radi se o Strategiji razvoja sporta u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Ova strategija je, u formi prijedloga, upućena u redovnu skupštinsku proceduru.

– To je dokument koji daje strateške smjernice i plan djelovanja kad je u pitanju sport u Bosansko-podrinjskom kantonu za period 2014-2018. godina i koji je usklađen sa Strategijom razvoja sporta u BiH i Bijelom knjigom o sportu u Evropskoj uniji. Na ovoj strategiji Ministarstvo je radilo pune dvije godine i ona je, u formi nacrta, prošla redovnu skupštinsku proceduru – kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga.

Ovaj dokument ima višestruki značaj za dalji razvoj sporta u Bosansko-podrinjskom kantonu.

– Strategija će pomoći da se u potpunosti implementira Zakon o sportu BPK-a i definisati sportske aktivnosti, kao i nosioce tih aktivnosti u narednom periodu. Ona definiše oblast sporta -od školskog do sporta invalidnih lica i u njoj su zastupljena pitanja kao što su vrhunski sport, rekreativni sport, sportski objekti, doping u sportu i ostala bitna pitanja – kazao je ministar.

Iako još nije zvaničeno usvojena, resorno ministarstvo se već od počelo rukovoditi  smjernicama iz ove strategije.

– Imali smo iskorak u pogledu finansiranja sporta za razliku od prošlih godina na način da smo planirana sredstva za sport povećali za 18 posto. Glavna ideja strategije je da se unaprijedi okruženje u cilju dostupnosti sporta svima, da se što više mladih uključi u organizovane oblike sporta, da se prepoznaju sportski talenti i da im se omogući napredovanje i postizanje vrhunskih rezultata – istakao je ministar Žuga.

Usvajanje strategije značit će i određene obaveze za lokalne zajednice, škole, sportske klubove i saveze, prije svega, donošenje određenih dokumenata, kao što je Program godišnjeg razvoja sporta koji će se donositi na nivou lokalnih zajednica.

Akcioni plan čini sastavni dio ove strategije i njime je definisan vremenski okvir, kao i pojedinačni ciljevi koje treba postići radi unaprjeđenja općih uslova za razvoj sporta na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona.

IMG_6210

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.