»»

"/>
OKRUGLI STO U ORGANIZACIJI VLADE BPK-A, OPĆINE FOČA (FBIH) I MUFTIJSTVA GORAŽDANSKOG
Ukazano na značaj kulturno-historijskog naslijeđa općine Foča (FBiH)
Datum: 18.05.2015.

IMG_6873

U prostorijama Islamskog kulturnog centra „Sultan Mehemd Fatih II“ u Goraždu u subotu je održan Okrugli sto na kojem je bilo govora o specifičnostima općine Foča (FBiH), s posebnim osvrtom na kulturno-historijsko naslijeđe i turistički potencijal ove općine.

Okrugli sto organizovala je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u saradnji sa Općinom Foča (FBiH) i Muftijstvom goraždanskim.

Učesnicima su se ovom prilikom obratitili predsjedavajuća Skupštine BPK-a Aida Obuća, načelnik Općine Foča (FBiH) Zijad Kunovac i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, koji su iskazali podršku ovom okruglom stolu čiji je cilj bio da se ukaže na posebnosti općine Foča (FBiH), kao i potencijale za razvoj turizma na području ove općine.

IMG_6881

 

U ime Vlade BPK-a, učesnike okruglog stola pozdravio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga.

–  Prilikom ranije posjete ambasadora Republike Turske i TIKA- u BiH Bosansko-podrinjskom kantonu, na sastanku sa predstavnicima  lokalnih zajednica, dogovoreno je da svi zajedno pokušamo predstaviti prednosti i specifičnosti manje razvijenih lokalnih zajednica u našem kantonu kako bismo adekvatno razvijali cijeli ovaj prostor. Mislim da je svima poznato da se više od 90 posto svih aktivnosti odvija na prostoru Goražda i da je opravdan zahtjev dvije manje lokalne zajednice, Foče i Pala u FBiH, da vidimo šta je to na čemu trebamo potencirati kako bismo razvoj ovih općina podigli na veći nivo – kazao je ministar.

Stručna predavanja održali su  prof.dr. Hasan Balić i mr. Rizvan Halilović koji su govorili o specifičnostima Gornjeg podrinja te kulturno-privrednom napretku na ovom prostoru nakon dolaska Osmanlija, a o specifičnostima kulturno-historijskog naslijeđa na području Foče (FBiH) govorio je predsjednik Udruženja „Kulturna baština“ BPK-a mr. Eldin Baljević.

Na okruglom stolu  predstavljena su i dva idejna projekta. Riječ je izgradnji parka na lijevoj obali Drine ispod mosta u Ustikolini te rekonstrukciji i sanaciji višenamjenskog objekta u mjesnoj zajednici Fočanska Jabuka koji bi mogli korisiti sportisti, nevladine organizacije, studenti ili učenici, čime bi se obogatila turistička ponuda ove općine.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.