»»

"/>
Otvoren 9. međuentitetski kamp na Sadbi
Datum: 23.07.2015.

100_8018

Na Sadbi je danas otvoren 9. međuentitetski kamp na kojem će se ove godine družiti više od stotinu učenika osnovnih škola iz Goražda, Rudog, Višegrada, Mokrog i Štrbaca.

Organizacija ovog ljetnog kampa omogućena je zahvaljujući Udruženju „Pomoć djeci Balkana,“  Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Općini Goražde i humanitoarnoj organizaciji „Cooperacion Balkanes“, a značajna podrška održavanju kampa pružena je i u okviru projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH. Sam projekat “Dijalog za budućnost” finansiran je sredstvima Ureda za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira UN-a.

Učesnike i goste ceremonije pozdravili su premijer BPK-a Goražde Emir Oković i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga.

100_8024

– Kroz ovaj kamp je u prethodnih devet godina prošlo preko hiljadu učenika, a ove godine možemo pozdraviti učenike iz skoro cijele Istočne Bosne i to iz Foče, Goražda, Višegrada, Rudog i Štrbaca. Samo rijetki su se prije devet godina odlučili da djecu iz oba entiteta okupe na jednom mjestu da zajedno uče, rade, sarađuju, a sada smo svjedoci da su neki od tih učenika, danas mladi ljudi, pokretači pozitivnih promjena u BiH koji sarađuju i rade na zajedničkim projektima, a vrijednost ovog i sličnih projekata mjerit će se tek u narednom periodu. Osim ovog, ističemo i vrijednost kampa u Rudom zbog toga što oba imaju cilj da mladost naše države živi u toleranciji, zajedništvu i interkulturalnom društvu – istakao je u svom obraćanju resorni ministar.

100_8022

O projektu međuentitetskog druženja govorio je koordinator projekta Husein Halilović.

– U kampu učestvuje 120 učenika, 12 volontera i 12 nastavnika raspoređenih u dvije grupe, a kamp ukupno traje 16 dana ili 8 dana po grupi. Projekat zahtjeva da se naslanjamo jedni na druge, a ove godine u kampu imamo dvije škole iz Foče, svih šest škola iz BPK-a, škole iz Rudog, Mokrog, Višegrada i Štrbaca. Dvije škole ove godine učestvuju sa djecom sa poteškoćama u razvoju, a to su OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija” iz Goražda i OŠ “Vuk Karadžić” iz Višegrada – istakao je on.

Kao i prethodnih godina, za učesnike kampa bit će organizovane različite edukativne radionice i kursevi, a ove godine učenici će imati priliku da prođu kroz školu škola plivanja, kao i da posjete nekropolu stećaka u Goršić polju.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.