»»

"/>
Premijer BPK-a i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Prijem za člana kadetske košarkaške reprezentacije BiH Adija Alikadića
Datum: 27.08.2015.

Vlada 040

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga danas su organizovali prijem za člana kadetske košarkaške reprezentacije BiH Adija Alikadića iz Goražda i njegovog trenera i trenera Košarkaškog kluba „Radnički“ Hasana Rikala.

Prijem je organizovan povodom osvojenog prvog mjesta mladih bh. košarkaša na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u košarci.

Čestitke je prvi uputio premijer Emir Oković.

– Želimo na ovaj način priznati postignuti uspjeh i dodijeliti simbolične nagrade kako Adiju, tako i Košarkaškom klubu „Radnički“ te iskazati našu podršku u njihovom daljnjem radu. Ovim putem želim zahvaliti i resornom ministarstvu koje je i prije osvojenih rezultata prepoznalo Adijev potencijal i rad Košarkaškog kluba „Radnički“ i to je ono na čemu ćemo i dalje insistirati, dakle nastojati prepoznavati talente i davati podršku ne samo u košarci, već i u drugim sportovima – kazao je premijer.

Uz iskrene čestitke na osvojenom prvom mjestu i zlatnoj medalji, ministar  Damir Žuga iskazao je posebno zadovoljstvo zbog toga što je Vlada BPK-a na današnjoj sjednici donijela odluku o dodijeli tri nagrade za Adija Alikadića i KK „Radnički.“

– Pored ovih nagrada, Adi je ispunio i uslov da dobije prvu stipendiju za mladog sportistu za ostvareni vrhunski evropski rezultat, a za rezultate koje je ostvario sasvim je sigurno da je zaslužio tu stupendiju u narednoj školskoj godini. Nakon ovog uspjeha sigurno mogu da kažem da je Goražde i košarkaški grad, zato što nakon Amina Sijerčića sada imamo i Adija Alikadića kao košarkaše koji su bili članovi reprezentacije. S ponosom mogu da najavim i da je još jedan mladi košarkaš iz Goražda na vratima reprezentacije, a to je Nino Herenda koji je prve košarkaške korake započeo u goraždanskim klubovima – istakao je on.

Trener KK „Radnički“ Hasan Rikalo uputio je riječi zahvalnosti premijeru i resornom ministarstvu na organizovanom prijemu i ukazanoj podršci.

– Naš cilj od osnivanja kluba bio je rad sa mladima i davanje prilike mladim igračima. Nije nam toliko bio bitan rezultat, već da damo priliku mladima u dobi između 15 i 16 godina i razvijamo igrače, a to se pokazalo kao ispravno. Nikada u reprezentaciji nije bio nijedan košarkaš iz Goražda, a mi smo dali već drugog u kratkom periodu i nadamo se da će ih biti još – istakao je on.

Nakon osvojenog zlata i kratkotrajne pauze Adi ponovo trenira.

– Što se tiče nastavka, bitni su treninzi i moja ishrana. Nadam se da ću se dobro pripremiti za svjetsko prvenstvo i da ću konkurisati u reprezentaciji za sljedeću godinu i pokazati još bolje rezultate, a želja mi je da i na svjetskom prvenstvu ponovimo ovaj uspjeh – kazao je Adi.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.