»»

"/>
ISTANBUL: POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI IZMEĐU MINISTARSTAVA OBRAZOVANJA TURSKE I FBIH
Potpisivanju sporazuma prisustvovao i ministar Damir Žuga
Datum: 01.12.2015.

Sporazum

Ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Elvira Dilberović sastala se danas u Istanbulu s ministrom obrazovanja Republike Turske Nabiem Avciem s kojim je potpisala Protokol o saradnji, javlja izvještač Fene iz Istanbula.

Protokol o saradnji Ministarstva obrazovanja Republike Turske i Ministarstva obrazovanja Federacije BiH, te Yunus Emre Instituta, odnosi se prvenstveno na unapređenje učenja turskog jezika u bosanskohercegovačkim školama.

Sastanku na kojem je razgovarano o dosadašnjoj saradnji i razmjenama iskustava u oblasti obrazovanja, osim ministrice Dilberović prisustvovala su četiri kantonalna ministra obrazovanja i direktori pedagoških zavoda.

– Potpisivanjem ovog sporazuma želimo produbiti i unaprijediti dosadašnju suradnju Turske i BiH. Iako je do danas učinjeno nekoliko važnih projekata u oblasti obrazovanja, to je još nedovoljno – izjavio je za Fenu ministar obrazovanja Republike Turske Nabi Avci.

Navodi da se mladi ljudi žele bolje upoznati, a učenjem turskog jezika u BiH i bosanskog jezika u Turskoj će doprinijeti širenju prijateljskih veza i upoznavanju kultura dviju država, što ovaj protokol omogućava.

Dodao je da je protokolom predviđeno i bratimljenje nekoliko turskih i bosanskih škola.

– Želimo podržati i rad nastavnika u BiH, a protokolom će biti olakšan i svaki vid suradnje – istaknuo je Avci, dodavši da će saradnja biti podignuta na viši nivo.

U izjavi za Fenu federalna ministrica obrazovanja i nauke smatra da je protokolom produbljena postojeća saradnja Turske i BiH. Ocijenila je da ovaj dokument istovremeno obavezuje sve sudionike da će se međusobno potpomagati u postizanju ciljeva koji su njime definirani.

Ističe da ovaj protokol obuhvata niz projekata iz oblasti obrazovanja i širenja kulturnih veza BiH i Turske.

Iskazala je zadovoljstvo da je krovno ministarstvo obrazovanja Turske potpisnik i da će preuzeti obaveze iz protokola.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke se obavezalo na pružanje podrške Institutu Yunus Emre u BiH.

Dilberović je najavila da će potpisnici protokola već naredne godine realizirati određene aktivnosti, među kojima je planirano održavanje ljetne škole na kojoj bi gostovali učenici iz Turske.

Razmjena mora ići u oba smjera, poručila je ona, a djeca iz Turske saznat će nešto više o običajima i kulturi BiH.

– Imajući u vidu da je trenutno obuhvaćeno 6.000 učenika koji uče turski jezik u školama, a na određenim univerzitetima imamo i odsjeke za turski jezik, razmišljali smo da bi u narednom periodu obuhvatili barem po jedan vrtić iz kantona koji su potpisali memorandum s Institutom Yunus Emre u BiH. Namjera je da se održi i federalno takmičenje iz turskog jezika – ustvrdila je ministrica.

Naglasila je da se u sedam kantona BiH turski jezik uči u određenim školama, te da još nije zastupljen u Kantonu 10, Zapadnohercegovačkom i Posavskom.

Dilberović se  prethodno sastala s predsjednikom Instituta Yunus Emre Hayati Develijem, koji je podsjetio da je prvi ured Yunus Emre otvoren u Sarajevu, te je iskazao zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, kojom su stvoreni mostovi između BiH i Turske i poručio da će ona u budućnosti biti unaprijeđena.

Institu Yunus Emre u BiH ima tri predstavništva – u Sarajevu, Fojnici i Mostaru gdje  godinama realizira aktivnosti iz oblasti kulture i turskog jezika.

Sastanak na kojem je potpisan sporazum  Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i Ministarstva obrazovanja Turske upriličen je prilikom posjete turskim obrazovnim institucijama delegacije ministara obrazovanja, koju predvodi Dilberović, a čine je četiri kantonalna ministra – Elvir Kazazović (Kanton Sarajevo), Rašid Hadžović (Hercegovačko-neretvanski kanton), Damir Žuga ( Kanton Goražde) i Mensur Sinanović (Zeničko-dobojski kanton), kao i direktori pedagoških zavoda Tuzlanskog kantona, Kantona Goražde, Unsko-sanskog kantona, ZDK-a i HNK-a, te sekretarka Ministarstva obrazovanja USK-a Albijana Trnavac.

Sporazum-2

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.