»»

"/>
PROGRAM OBAVEZNOG PREDŠKOLSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA ZA 2016. GODINU
Od ponedjeljka 1. februara počinju sistematski pregledi za obveznike predškolskog odgoja i obrazovanja
Datum: 28.01.2016.

IMG_1781

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport objavilo je Javni poziv roditeljima/ starateljima za prijavu djece u obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja u Bosansko-podrinjskom kantonu za 2016. godinu.

Program predškolskog odgoja i obrazovanja obavezna su pohađati djeca rođena u periodu od 01.09.2009 do 31.08.2010. godine, a prijava djece se može izvršiti u sljedećim vrtićima i osnovnim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde:

  • Javna ustanova za Predškolski odgoj i obrazovanje Goražde (Vrtić „Sunce“)
  • SOS Dječiji vrtić Goražde
  • OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići (uključujući područne škole Berič, Sadba, Bogušići)
  • OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača (uključujući područne škole Brzača, Rešetnica, Osanica, Kraboriš)
  • OŠ „Ustikolina“ (uključujući područnu školu Jabuka)
  • OŠ „Prača.“

– Ovo je prva faza koju provodi resorno ministarstvo u cilju pripreme za realizaciju obaveznog programa, želeći na ovaj način da vidimo kakvim podacima raspolažemo, odnosno koliko ćemo imati djece ovog uzrasta da bismo mogli planirati finansijska sredstva koja su nam potrebna za realizaciju programa, koliko nam je potrebno stručnog kadra, prostora, itd. Sam program traje, po zakonu, od 150 do 170 sati. Dakle, program treba da se realizuje najmanje 50 radnih dana – pet dana sedmično po tri sata dnevno, na onim mjestima gdje se djeca rasporede nakon upisa – kazala je stručna savjetnica za predškolski odgoj i obrazovanje u resornom ministarstvu Amira Borovac.

 Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja na području Bosansko-podirnjskog kantona Goražde realizuje se već šestu godinu zaredom.

– Ovaj program nije samo zakonska obaveza, nego pruža mogućnost da se svako dijete puno lakše adaptira na školsku sredinu, upozna svoje vršnjake i stekne osnovne školske navike, jer sa tom djecom u obaveznom programu rade profesori predškolskog odgoja i obrazovanja koji su stručni i osposobljeni za realizaciju ovog programa – istakla je stručna savjetnica u Ministarstvu.

Budući da resorno ministarstvo svako godine donosi Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja i osigurava finansijska sredstva za njegovu realizaciju, a da su vrtić „Sunce“ i SOS Dječiji vrtić u Goraždu glavni nosioci provedbenih aktivnosti u realizaciji programa, ovom prilikom goraždasnkim vrtićima iskazana je velika zahvalnost na dosadašnjoj saradnji  u okviru ovog programa.

Iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport obavijestili su roditelje/ staratelje djece koji su obveznici predškolskog odgoja i obrazovanja da u ponedjeljak 01.02.2016. godine počinju sistematski pregledi za buduće predškolce.

Sistematski pregledi obavljaju se u Dječijem dispanzeru Doma zdravlja u Goraždu.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.