»»

"/>
ERSTE Fondacija i Akademija srednje europskih škola (ACES) započinju novi, šesti ciklus takmičenja za prekogranična školska partnerstva
Saopćenje za javnost
Datum: 02.02.2012.


 

Traže se škole u Bosni i Hercegovini!

 

ERSTE Fondacija i Akademija srednje europskih škola (ACES) započinju novi, šesti ciklus takmičenja za prekogranična školska partnerstva, a škole iz Bosne i Hercegovine su pozvane da budu među 15 zemalja učesnica. Ovogodišnja tema je „Provjera stvarnosti – kako vidimo i stvaramo svijet putem medija“, a prijedlozi projekata se mogu dostaviti do 30. 04. 2012. godine.

Takmičenje organizira ACES – Akademija srednje europskih škola, jedna od najvećih školskih mreža u regionu, a poznavanje medija je osnovna tema ovogodišnjeg ciklusa takmičenja. Škole se pozivaju da potaknu učenike da analiziraju sadržaje sa kojima se susreću u medijima i da naprave i distribuiraju sopstvene medijske proizvode.

Masovni mediji, pogotovo digitalni, nude lagan pristup informacijama i nove načine učestvovanja u društvenom životu, politici i kulturi, ali istovremeno, nose rizik manipulacije. Pitanja zloupotrebe, narušavanja privatnosti, ličnih ili autorskih prava su samo neki od izazova. U ovom kontekstu, poznavanje medija i među mlađom populacijom je ključni preduslov za društveni aktivizam u današnjem svijetu informacijskih tehnologija.

Škole iz Bosne i Hercegovine se pozivaju da nađu partnersku školu putem sajta www.aces.or.at sa kojom će zajedno učestvovati na projektu. Međunarodni žiri će izabrati najbolje projekte i pobjednici će dobiti financijska sredstva, podršku tokom provođenja projekta, a imat će i priliku da učestvuju na ACES sastancima.

Školsku mrežu ACES osnovala je ERSTE Fondacija 2006. godine u saradnji sa neprofitnom organizacijom VČELI DOM iz Slovačke i Interkulturalnim  centrom iz Austrije. ACES ima za cilj da poveže nastavnike i učenike iz srednje i jugoistočne Europe i tako premosti granice. Ovu inicijativu podržavaju i sva ministarstva prosvjete zemalja učesnica. Cilj je da se omogući i unaprijedi interkulturalni dijalog i saradnja mladih ljudi, kako bi se stvorila mreža razmjene znanja, učenja i inovacija. Do sada, približno 20,000 učenika i 2,500 profesora je učestvovalo u programu ACES.

Zemlje koje se mogu prijaviti na takmičenje su Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Slovačka, Srbija i Kosovo, Slovenija.

Detaljne informacije o projektu ACES možete vidjeti na sajtu: http://www.aces.or.at

 

Kontakt:

PR ERSTE Fondacije

Zinaida Ilaria, 387 61 144 310

email: zinaida@prbih.com

Obala Maka Dizdara 8, Sarajevo

Bosna i Hercegovina

 

Jovana Trifunovic

ERSTE Fondacija, Odeljenje komunikacija

+43 50100 15844

Imejl: Jovana.Trifunovic@erstestiftung.org

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.