»»

"/>
Izjava resornog ministra
U toku je javni poziv za finansiranje sporta na području BPK-a Goražde u 2016. godini
Datum: 22.04.2016.

IMG_3795

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport raspisalo je javni poziv za dodjelu sredstava za redovne programe nosilaca sportskih djelatnosti na nivou Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2016. godinu.

Tim povodom, resorni ministar Damir Žuga predstavio je više detalja o ovom javnom pozivu i programu po kojem će se finansirati sport u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde u 2016. godini.

– Nakon usvajanja Budžeta od strane Skupštine, Ministarstvo je na prvu sjednicu Vlade kandidovalo Program utroška sredstava za sport za ovu godinu. Na moje zadovoljstvo, mogu da kažem da je i ove godine planirano 500.000 KM, što nije malo, pogotovo ako pravimo paralelu s drugim kantonima – kazao je on.

Javni poziv je otvoren do 03.05.2016. godine i ministar je ovim putem pozvao sve sportske klubove da se prijave na raspisani javni poziv.

– Uslov za prijavu jeste da oni sportski klubovi koji nisu podnijeli izvještaj, podnesu izvještaj i poslije mogu podnijeti zahtjev na propisanim obrascima koji se mogu naći na službenoj web stranici Vlade kantona. Nakon toga će komisija odraditi svoj dio posla i predložiti Ministarstvu i Vladi konačnu raspodjelu tih sredstava – istakao je ministar Žuga.

Način utroška sredstava za finansiranje sporta definisan je Programom utroška sredstava „Tekući transferi za sport za 2016. godinu.“

– Ove godine za javni poziv ide nešto malo više od 400.000 KM. Ostatak finansijskih sredstava Ministarstvo će doznačiti za sportske objekte gdje naši klubovi treniraju i održavaju utakmice. Mogu da kažem da smo mi u prošloj godini izmirili sve naše obaveze i ugovore koje smo imali prema sportskim klubovima i na to sam ponosan – poručio je ministar, te kazao da se iz ovih sredstava takođe finansira i školski sport, školska i kantonalna sportska takmičenja, te škole skijanja i plivanja.

Ocijenjeno je da je iznos sredstava za finansiranje sporta značajan u odnosu na ukupni iznos Budžeta BPK-a Goražde.

– Kada pravite paralelu s Tuzlanskim kantonom koji ima pola miliona stanovnika, gdje oni izdvajaju za sport 400.000 KM, možete da vidite da mi tu pravimo veliki iskorak – naglasio je resorni ministar.

On je ovom prilikom iskazao posebno zadovoljstvo postignutim rezultatima u oblasti sporta na području BPK-a Goražde u prošloj godini.

– Želim da se zahvalim svim sportistima, sportskim radnicima i trenerima na ostvareneim rezultatima i da ove godine napravimo nove iskorake – poručio je resorni ministar.

Prema njegovim riječima, u 2015. godini pravo na povlačenje sredstava sa koda za finansiranje sporta ostvarilo je 36 klubova.

– Zahvaljujući konačnom povećanju sredstava za sport sa 400.000 na 500.000 KM, u prošloj godini imali smo stabilizaciju u sportskim klubovima koji su bili gotovo pred gašenjem. Prije svega, ovdje mislim na Muški rukometni klub, a ove godine vidite da Muški rukometni klub, ne samo što se stabilizovao, nego se vraća u Premijer ligu – kazao je ministar.

Uz poziv sportskim klubovima za namjensko trošenje budžetskih sredstava, on je ovim putem istakao da će Ministarstvo, kao i u dosadašnjem periodu, dati punu podršku radu svih sportskih klubova na području kantona.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.