»»

"/>
IZ MINISTARSTVA ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT
U toku je upis učenika u osnovnu školu za školsku 2016/2017. godinu
Datum: 06.05.2016.

Upis-u-osnovne-skole-009

Upis učenika u osnovnu školu na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju počinje u mjesecu maju, a upis učenika u prvi razred za školsku 2016/2017. godinu započeo je 04.05.2016. godine.

Prema informacijama Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport upis učenika odvija se prema planiranoj dinamici.

– Obzirom da u našem kantonu već nekoliko godina postoji obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja, mi smo unaprijed izvršili određene pripreme i dobro se pripremili za upis u prvi razred osnovne škole, tako da već imamo dobre pokazatelje kako i na koji način da se pripremimo i organizujemo za narednu školsku godinu – kazala je stručna savjetnica za predškolsko i osnovno obrazovanje u resornom ministarstvu  Amira Borovac.

Istaknuto je da su u svim školama formirane komisije za upis učenika, kao i da je dinamika obavljanja ljekarskih pregleda na zadovoljavajućem nivou.

– Ministarstvo je ove godine krenulo ranije sa obavljanjem ljekarskih pregleda za učenike koji će se upisati u prvi razred osnovne škole, tako da prema podacima iz domova zdravlja, mi već imamo oko 260 djece koja su obavila ljekarske preglede, a ja ovim putem pozivam roditelje čija djeca nisu obavila ljekarske preglede, da se sljedeće sedmice obavezno jave u nadležne domove zdravlja na ljekarski pregled, jer Ministarstvo preuzima kompletan finansijski trošak oko obavljanja ljekarskih pregleda – kazala je savjetnica Borovac.

Na području BPK-a Goražde u prvi razred osnovne škole ove godine bit će upisan najveći broj djece u posljednjih deset godina, a najveći broj njih bit će upisan u dvije osnovne škole u Goraždu, podaci su Ministarstva.

Tako se očekuje da će u osnovne škole „Husein ef. Đozo“ i „Fahrudin Fahro Baščelija“ biti upisano oko 200 učenika, dok će preostali broj biti upisan u osnovnim školama na području općina Foča i Pale (FBiH), odnosno u područnim školama.

– Što se tiče određenih mjesta gdje imamo prijavljenog jednog ili dva učenika u prvi razred, Ministarstvo će se potruditi da organizuje upis u mjestu gdje dijete živi, tako da ćemo nastojati da formiramo odjeljenja u skladu sa pedagoškim standardima, odnosno kombinovana odijeljenja, bar za razrednu nastavu kako je to zakon i predvidio, kako bi svi naši učenici pohađali školu u mjestu gdje žive – istakla je savjetnica u resornom ministarstvu.

Iz Ministarstva je ovom prilikom ponovo upućen poziv roditeljima da prilikom upisa djece u školu poštuju upisno područje, kao i čestitke i želje za uspješan početak škole.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.