»»

"/>
Upriličen prijem za najuspješnije učenike na proteklim takmičenjima
Datum: 09.05.2016.

Slike 12 002

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko- podrinjskog kantona Goražde danas je u Skupštinskoj sali, u saradnji sa Muftijstvom goraždanskim i Pedagoškim zavodom, upriličilo prijem za najuspješnije učenike i njihove nastavnike koji su na proteklim takmičenjima ostvarili zapažene rezultate.

Naime, na osmom Festivalu  rada srednjih tehničkih i stručnih škola Bosne i Hercegovine, koji je održan 07. maja u Živinicama učenici SSŠ „Džemal Bijedić“ osvojili su dva prva mjesta, tri treća, dva četvrta i dva šesta mjesta.

„Drago mi je što smo pokazali da je herojsko Goražde još veće nego što se i misli. Učenici SSŠ osvojili su prvo mjesto pravljenjem torte na Festivalu, u kom je učestvovalo 1200 učenika srednjih tehničkih i stručnih škola BiH. Zadovoljstvo je bilo sa ovakvom omladinom ići na Festival. Zahvaljujem se i ministru koji je prvi put nakon Festivala rada organizovao prijem za učenike“ – Muhamed Pleh, direktor STŠ „Hasib Hadžović“.

Slike 12 017

„Naša škola je osmom Festivalu rada u Živinicama od ukupnih 500 bodova osvojila 495, te time postigla veliki rezultat. Željela bih da se zahvalim prije svega svojim mentorima i kolegama koji su pomogli da uz timski rad donesemo dobre rezultate“  – kazala je Samra Salihić, učenica STŠ „Hasib Hadžović“.

Admir Kurtović , direktor SSŠ „Džemal Bijedić“ ističe da su ovo do sada najbolji rezultati koje je ova škola postigla:

„SSŠ „Džemal Bijedić“ broji 260 učenika, i tako odemo na Festivala rada, i na državnom takmičenju donesemo dva prva,  tri treća, dva četvrta i dva šesta mjesta. Prvo, hvala učenicima i nastavnicima jer ovo je rezultat njihovog rada, hvala i Ministarstvu i svima saradnicima Ministarstva, Pedagoškom zavodu, jer rezultati koje imamo danas sigurno ne bi bili ovakvi da nemamo njihovu podršku. Također se zahvaljujem i privrednim subjektima koji našim učenicima omogućavaju da kvalitetno obavaljaju svoje poslove- riječi su  direktora ove škole.

Slike 12 018

„Na Festivalu rada u Živinicama osvojili smo prvo mjesto, gdje je bila jako velika konkurencija. Želio bih da se zahvalim svima koji su nas podržavali. Pravili smo tortu, koja nije bilo mnogo zahtjevna, ali je bilo potrebno stručno znanje. Ja se zahvaljujem svom profesoru Safetu Halilagiću koji nas je veoma dobro pripremao za takmičenje“ – riječi su   Ajdina Šumana, učenika SSŠ „Džemal Bijedić“.

Proteklog vikenda održano je i 5. državno takmičenje iz Islamske vjeronauke, gdje se učenici  iz Goražda ostvarili vrlo dobre rezultate.

U individualnom takmičenju, dva treća mjesta osvojile su učenice OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“i MSŠ „Enver Pozderović“ Tesnim Efendić i Sanina Herak.

Prvo mjesto pripalo je Ajli Prolaz, učenici MSŠ „Enver Pozdrović“ koja je na taj način zagarantovala učešće na međunarodnom takmičenju iz Islamske vjeronauke, na kojem će predstavljati našu državu, a koje će se održati 25. maja.

Slike 12 004

I u kategoriji ekipnog takmičenja iz Islamske vjeronauke  učenici iz Goražda su osvojili prvo mjesto (ekipni predstavnici: Tesnim Efendić, učenica OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“,  Senada Džaka, učenica osmog razreda OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ i Ajla Prolaz, učenica MSŠ „Enver Pozderović“).

„U jednoj velikoj konkurenciji, mi smo pokazali najbolje rezultate i po drugi put smo najbolji u državi iz Islamske vjeronauke. Ja kao nastavnica ovih učenica, a i moje kolege smo ponosni na ostvarene rezultate“ – kazala je Melisa Kurtić, nastavnica Islamske vjeronauke u OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“.

Slike 12 028

„Mnogo sam ponosna što sam učestvovala u ovom takmičenju. Nije bilo mnogo teško i zahvalila bih se profesorima i nastavnicima koji su bili s nama, te muftiji, ministru i svima onima koji su nam pomogli u ostvarenju rezultata“ – kazala je Ajla Prolaz.

Svoju zahvalnost i zadovoljstvo na ostvarenim rezultatima učenika, na prijemu iskazali su ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga,  direktorica Pedagoškog zavoda Dika Makota i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

„Izuzetno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima učenika sa 5. državnog takmičenja Islamske vjeronauke, kao i sa rezultatima na osmom Festivalu rada srednjih tehničkih i stručnih škola u BiH. To nije bilo državno takmičenje, već takmičenje međunarodnog karaktera, i zaista bila nam je čast i zadovoljstvo, a i obaveza da organizujemo ovakav prijem za najbolje učenike i  njihove nastavnike. Učenici iz BPK-a Goražde su ostvarili ubjedljivo najbolje rezultate u državi pored tako jake konkurencije. Mi ćemo u svakom slučaju nastojati još više ulagati u obrazovanje, kako bismo u narednom periodu dobili što bolje znanje kod učenika i podigli obrazovanje na veći nivo“ – riječi su ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko- podrinjskog kantona Goražde Damira Žuge.

Današnji prijem upriličen je kako bi se još jednom istaknuli izvrsni rezultati naših učenika i njihovih nastavnika, a svi oni još jednom će se okupiti i  adekvatno nagraditi nakon završetka ovogodišnjih takmičenja, na kojima se očekuje još radosnih vijesti o uspjesima goraždanskih učenika.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.