»»

"/>
MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT I SPORTSKI KLUBOVI S PODRUČJA BPK-A GORAŽDE
Potpisani ugovori o finansiranju sporta za 2016. godinu
Datum: 14.06.2016.

 

Slike5-017

U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport danas su potpisani ugovori o dodjeli finansijskih sredstava za redovne programe nosilaca sportske djelatnosti na nivou Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2016. godinu.

U Budžetu BPK-a Goražde za ovu godinu za finansiranje sporta izdvojena su sredstava u iznosu od 500.000 KM, a pravo na dodjelu ovih sredstava, kao i prošle godine, ostvarila su 24 sportska kolektiva.

Resorni ministar Damir Žuga je kazao da Vlada za finansiranje sporta izdvaja onoliko sredstava koliko je moguće u odnosu na ukupni Budžet, te da je BPK Goražde, po procentualnom izdvajanju tih sredstava, u samom vrhu u FBiH.

On je izrazio zadovoljstvo radom svih sportskih klubova na području BPK-a Goražde, kao i činjenicom da je Skupština, nakon prošle godine kada je napravljen iskorak u ukupnim izdvajanjima za sport iz Budžeta, i ove godine podržala da se sredstva za ove namjene planiraju u istom iznosu.

Ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora iznosi 359.293 KM. Ministar je pojasnio da je Vlada, posredstvom resornog ministarstva, već odobrila određene akontativne isplate koje će biti umanjene od ukupnih sredstava predviđenih za te klubove za ovu godinu.

Slike5-004

 

Kako pojašnjava resorni ministar, jedan dio od ukupno planiranih sredstava predviđen je za zakup Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ i Gradskog stadiona, rad Saveza za sport i rekreaciju invalidnih osoba, te aktivnosti Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja, kao što su organizacija Atletskog mitinga i školskih i kantonalnih takmičenja, te škola skijanja i plivanja.

Ostatak ukupnih sredstava predviđenih za sport, koji iznosi oko 50.000 planiran je u vidu interventnih sredstava.

Prema riječima ministra Žuge, u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima, za sport se izdvaja više od 15 miliona KM.

– Postoji mnogo stvari koje bi se mogle unaprijediti u oblasti sporta. Mi smo nedavno imali prvu Konferenciju ministara sporta na nivou BiH. Nažalost, nismo naišli na razumijevanje predstavnika iz manjeg bh. entiteta da se uradi jedna analiza pravdanja sredstava, da bude baza podataka pri Ministarstvu civilnih poslova. Mislim da je to nešto neminovno što u narednom periodu treba da se desi, da će to sigurno doprinjeti poboljšanju sporta na svakom  nivou, jer mi zaista imamo situaciju da određeni sportski klubovi sa istim projektima apliciraju i u lokalnoj zajednici i u kantonu, te entitetima i državi i da jednim računom pravdaju te sve projekte – istakao je ministar Žuga.

Uz čestitke predstavnicima klubova na potpisanim ugovorima, on je svim klubovima zaželio puno uspjeha i dobrih sportskih rezultata u ovoj godini.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.