»»

"/>
SAVE THE CHILDREN- ZAPOČETA PRVA FAZA OBUKA
Primjena inovativne nastave kroz implementaciju ishoda učenja u BPK Goražde
Datum: 19.07.2016.

1-2

U organizaciji Ministrastva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Pedagoškog zavoda Bosansko- podrinjskog kantona Goražde i međunarodne organizacije „Save the Children“, danas je u prostorijama dječijeg vrtića SOS „Kinderdof“ započela prva faza obuke za 29 profesionalaca iz oblasti obrazovanja s područja Bosansko- podrinjskog kantona Goražde.

Prema riječima direktorice Pedagoškog zavoda Bosansko- podrinjskog kantona Goražde Dike Makote, edukacija, odnosno inovativna nastava će biti zasnovana na primjeni ishoda učenja u oblasti jezičko-komunikacijskog područja gdje će se učesnici edukacije- odgajatelji nastavnici iz osnovnih škola, predstavnici Ministarstva i Pedagoškog zavoda BPK-a Goražde, u prvoj fazi provedbe projekta, upoznati sa primjenom Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa za bosanski, hrvatski i srpski jezik, kako je i definisano ishodima učenja.

„ Edukacija se bazira na ishodima učenja za jezike komunikacije. Cilj je da se sve ono što se radi u ishodu učenja pretoči u praksu kao i da se to znanje primjenjuje, što će i biti zadatak nastavnika i odgajatelja poslije ove edukacije. Sve predškolske i osnovne ustanove su obuhvaćene tako da će se edukacija moći ciljano nastaviti u našim školama. Kroz ovu edukaciju oni će osnažiti svoje kompetencije, svoje znanje“ – riječi su direktorice Makote.

2-2

 

Obuke će voditi grupa trenera iz Zeničko- dobojskog kanotna koji su imenovani od strane obrazovnih vlasti ZDK-a i koji su učestvovali u pilot projektu, te odabrani prema profesionalnim dostignućima.

Istaknuto je da će nakon serije obuka tokom 2016. godine, ova inicijalna grupa od 29 profesionalaca biti osposobljena za dalju replikaciju stečenih znanja i vještina, te će treneri preuzeti ulogu mentora u procesu primjene Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa u učionicama, s ciljem da se osigura kvalitet primjene stečenih znanja i vještina nastavnika.

„Pozdravljam vas ispred Save the Children-a i zaista vam se zahvaljujem na izdvojenom vremenu,  kao  i na trudu koji ćete tek uložiti u ovaj proces. Već dugo se govori o kvalitetu u obrazovanju,  a ovo je zaista jedan konkretan primjer gdje krećemo da nešto uradimo u vezi s kvalitetnim obrazovanjem“ – kazao je Denis Šiljak, voditelj sektora za obrazovanje.

5-1

 

„Save the Children“ kao vodeća međunarodna organizacija u Bosni i Hercegovini podržava implementaciju definiranih ishoda učenja koje je razvila Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH (APOSO), te pruža podršku obrazovnim vlastima u usklađivanju nastavnih planova i programa sa integriranim ishodima učenja.

Predviđa se da će preko 1000 djece imati koristi od projektne intervencije u smislu unaprijeđenog kvaliteta obrazovnog procesa i nastave.

4-2

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.